Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Burd Haward to replace derelict north London buildings - images

  • Comment
Burd Haward Architects has secured planning permission for this scheme to replace derelict buildings in Camden Town, north London.

The Delancey Street site was originally bought by the client in the hope of renovating the existing buildings and turning them into a restaurant and arts venue. However, a feasibility study concluded that the brief could best be met by a completely new set of structures.

The scheme consists of a three-storey terrace block, with a separate two-storey building to the rear, using a simple, glazed courtyard space to link the two.

The front terrace will house the restaurant on the ground and first floor, with three one-bedroom residential units on the second floor.

The rear studio will provide space for a double-height musical recital area, capable of seating more than 100 people. It will also offer practice rooms, an office and a gallery. The glazed courtyard between the terrace block and the rear studio links the two.

Project director Catherine Burd said: 'It is hoped that the courtyard will accommodate overflow seating for the café and restaurant during the day, and act as a separate foyer space to the music studio during performances.'

The construction will be exposed concrete in the lower two floors, with an insulated timber frame for the residential apartments.

Both buildings will be clad in brick, in similar but contrasting colours - a darker more urban brick to the terrace, with paler brick for the music studio.

Burd added: 'As with all our work, a low-energy strategy is at the heart of the scheme, with the opening rooflights in the central courtyard and recital hall providing natural passive stack-effect ventilation and lighting to all areas.'

by Richard Vaughan

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.