By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


Barton Willmore and Watson Bertram & Fell win go-ahead for zero-carbon house

Barton Willmore and Watson Bertram & Fell (WBF) have obtained planning permission for this zero-carbon house in Falfield, South Gloucestershire.

The unusual collaborative scheme was designed by Bath-based WBF, and Barton Willmore provided the private client with advice on how to achieve zero-carbon rating.

An existing 1980s house will be demolished and a grade-II listed windmill, built in 1702, will be restored and used to generate 20kW of power to the new building.

The building will also have a sedum-clad roof and will be constructed from sustainable timber and concrete formed from ash waste from power stations. It will also contain a swimming pool and cinema on the lower level which is to be sunk below ground.

The upper levels of living and bedroom accommodation will be screened from the nearby M5 and partially from the A38 by landscaped bunding, hedging and newly planted indigenous trees.

Mark Watson of WBF said: 'The new house will be a highly innovative, striking and a fun building to live in. it will be a milestone in both sustainability and design.'

by Max Thompson

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters