Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Aughey O'Flaherty completes low-energy home

  • 1 Comment

[FIRST LOOK + PLANS] Aughey O’Flaherty Architects’ super-insulated house in Dublin has been handed a Regional RIBA Award

The Dublin-based practice has replaced a 1970s bungalow with an ‘energy efficient’ home in Mount Anville on the outskirts of the Irish capital.

All the rooms - a kitchen dinner, two reception rooms and four bedrooms - are accessed from a double height circulation space at the centre of the house, which utilises the stack effect to naturally ventilate the building.

To maximise solar gain the south facade, which has full-height triple-glazed windows and sliding screens, has been opened up to the sun, with the house constructed tight to the site’s north boundary.

Built with a super-insulated prefabricated timber structure, the two-storey house is clad in brick and timber and sits on a polished concrete plinth.

Project data

Client Kevin O’Flynn
Architect Aughey O’Flaherty Architects
Contractor Smithcon Building Contractors
Floor area 250m²
Start on site October 2010
Completed September 2011

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • So controlled, simple beautifully put together - great architecture indeed. Congratulations and more of the same please!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.