By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Architype scoops another Passivhaus planning win

[FIRST LOOK + DATA + DRAWINGS] Architype has won planning for a Passivhaus Archive and Records Centre in Hereford

The £8million project will replace the existing facilities on the site, which have been recognised as no longer fit for purpose.

The scheme features two separate blocks separated by a ‘buffer zone’ connected by upper level bridges.

The larger block contains the main archive and records storage, this will be constructed from concrete, to provide the thermally isolated and environmentally controlled conditions required for archive storage

The other smaller block will be a lightweight timber framed building and will contain all the public facilities.

The centre is expected to complete in Summer 2014.

Project data 

Location Hereford
Type of project public/civic
Architects Architype 
Client Herefordshire Council
Main contractor Kier Construction
Start on site date Spring 2012
Completion date late Summer 2014
Gross internal floor area 3,400m²
Form of contract and/or procurement design and build
Total cost £8million
Predicted air tightness levels  office -  0.6ach@50pa, archive - 0.2ach@50pa
Predicted energy demands office - 15kWh/m²/year, archive - 5kWh/m²/year
Wall u-values 0.13W/m²K
Floor u-values 0.1W/m²K
Roof u-values 0.1W/m²K
Glazing u-values 0.85W/m²K

Subscribe to AJ for £3 per week

Subscribe today and receive 47 issues of the magazine, 12 issues of AJ Specification and full access to TheAJ.co.uk and the AJ Buildings Library

Are you a student?

Students can subscribe to the AJ for £8 per month or £1.60 per week! Click here to start receiving the most recommended magazine for architecture students

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters