Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Architype designs Passivhaus church

  • Comment

Architype has submitted the planning application for a £3million Passivhaus church in Sheffield

The project will be the first new build Passivhaus church building in the UK.

Architype were commissioned in 2011 to carry out a feasibility study for a new building to replace the existing head quarter of Christ Church Central. The project has gone in for planning after a year-long programme of consultation with both the building users and the local community.

The new 1,114m² building is spread across three floors; with entrance spaces and a café on the ground floor, a worship area for up to 300 people on the first floor, and admin and study areas on the top floor.

The building uses natural materials, which the architects claim have been ‘inspired by the building’s industrial context’. Reclaimed Sheffield bricks are used at ground floor level, alongside a screen of sandblasted Reglit glass wrapping around the first floor, above this the second floor is clad in vertical timber boards set behind metal fins.

Key issues for the client included a need to accommodate a large number of people in the main hall, flexibility, providing a sustainable building in terms of energy use, maintenance, and materials, and a need to make the most of the city centre location by producing a welcoming building.

The façade to the building has been designed to encourage views out to the streets. The building creates a defined entrance using the fall of Fitzwilliam Street to create access.

The Passivhaus standard has been used to reduce energy use. The building will be naturally ventilated in the summer with natural daylight provided through large high level openings on the south facing façade.

Architype said: ‘Our aim is to produce a high quality design which embodies the message of Central, is an exemplar building in both low-energy, Passivhaus design and spatial quality, and is a positive addition to the centre of Sheffield.’

Architype Passivhaus Church

 

Project data

Architects: Architype
Location: Sheffield
Type of Project: Place of worship
Client: Christ Church Central
Completion: 2014
Gross internal floor area: 1,114m2
Total cost:  £3million    
Cost consultant: Gordon Hutchinson
Structural engineers: Built Engineers
Acoustic advice: Blue tree acoustics

 

Subscribe to AJ for £3 per week

Subscribe today and receive 47 issues of the magazine, 12 issues of AJ Specification and full access to TheAJ.co.uk and the AJ Buildings Library

Are you a student?

Students can subscribe to the AJ for £8 per month or £1.60 per week! Click here to start receiving the most recommended magazine for architecture students



  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.