Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Liddicoat & Goldhill wins go-ahead for 'country house clause' home

  • Comment

Liddicoat & Goldhill has won planning permission for Thousand Trees House, an eco-friendly country home to be built on virgin countryside at Wicken Bonhunt, Essex

Approved under NPPF paragraph 55 - the replacement for the former ‘contemporary country house’ clause officially known as Clause 11 of Planning Policy Statement 7 (PPS7) - the house will be built with locally-sourced timber and blends a rural vernacular with contemporary, sinuous geometry.

Liddicoat&Goldhill

The architect’s view

The building is conceived as an extension of its setting, extending and amplifying the slopes and curves of the landscape. The organic, flowing assembly of shingle roofs, stained timber cladding and carefully-composed sheer glazing is derived from the topography of the wooded former gravel pit.
We collaborated with ARUP Engineering to develop a new approach to domestic sustainable design.

The winged plan of the house and the spreading profile of the roof capitalises on the site’s microclimate to minimise carbon use at source, rather than introduce carbon-rich materials and superfluous technologies. The layout of the interior spaces encourages activity to follow the path of the sun through the day.
The house will be framed and clad in locally, sustainably-sourced timber. Working in partnership with Fluid Structures, we are treating the house as a laboratory to explore timber’s structural potential. Construction, will involve a combination of CNC pre-fabrication and traditional hand-craftsmanship on site using short-stave timber.
The landscaping works by enhancing the site’s extant ecological character, merging the house with the foliage.
Much of the design development has been carried out through model making; preliminary models were shown at the Royal Academy Summer Exhibition and at the RIBA’s Open Architecture exhibition at Portland Place last year.
The planning application was endorsed by Richard Rogers, the Shape East Design Review Panel chaired by Bob Allies, and by academics, practising architects and journalists. Uttlesford’s planning officers were closely engaged throughout the design process, and the proposal was enthusiastically approved at the first attempt by the councillors: the scheme was passed by 10 votes to 1, with one councillor hailing it as an exemplar for future rural building

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.