By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Working details

The three-storey office building is designed to be energy-efficient. The undersides of the cast-in situ floor slabs were cast with coffered ribs and exposed as ceilings to act as heat sinks.

The facade is glazed with a Witte Syntha-pulvin-coated aluminium panellised curtainwall system. Each floor has two rows of opening windows with a fixed light below. The top row is operated by the building management system (BMS) and opens to cool the concrete ceiling when required. The lower row of windows is manually operated. The glazed panel below sill level is acid etched and backed with insulation; on the inside the wall is fitted with perimeter heating and power sockets for data, power and telephone.

The facade is sheltered from solar gain by overhanging eaves, roofed in profiled steel; the eaves edge is formed by a curved aluminium 'spoiler' which projects on perforated aluminium supports. The windows are shaded on the south, south-west and north-west facades by a series of white lozenge-shaped aluminium sunscreens supported on brackets. Additional shading is provided by curved aluminium fins which rise from first-floor to roof level and divide the wall into 7.5mwide bays; they are supported on aluminium collars and have ventilation slots at the top to reduce thermal expansion and contraction.

The edges of the floor slabs are expressed on the facade by E-shaped aluminium panels with open slots which vent the space below the raised access floors.

The ground floor is clad in precast reconstructed Portland stone panels. They are inlaid with grooves to channel rainwater run-off and prevent random streaking. The panels are fixed back to the concrete frame with Halfen channels.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters