By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

working details

The house is rectangular in plan and comprises a basement and ground floor enclosed with battered Sussex sandstone walls and a first-floor piano nobile which projects to form a T-shape, wrapped with a suspended glazed wall framed with Douglas fir. A hipped roof covered with cedar shingles extends up to 1,350mm beyond the glazing line to fulfil planning requirements relating to solar glare; its soffit is lined with Douglas fir boards.

The pitched roof structure - timber rafters on steel eaves, ridge and hip beams - is supported by columns at the corners. The glazed wall (double glazed units in 90 x 90mm Douglas fir frames) is suspended from the rafters by projecting timber fins jointed to the mullions. The head frame is concealed in the soffit; the sill forms the edge to a wide shelf.

Alternate panels of fixed glazed units and fanlights, opening on friction stays, run below the internal edge of the shelf. Their frames are supported by a lower series of projecting timber fins; loadings are transferred to the upper fins by a 120 x 60mm channel concealed in the shelf, and restrained by a ladder frame of 60 x 60mm angles and posts concealed within a continuous Douglas fir bench seat. The fins are flitched with concealed steel plates pinned with stainless steel dowels and bolted by brackets to the channel and ladder frame. The upper fins are inset with similar steel plates and bolted to the rafters with paired steel brackets. The dowel ends are capped with Douglas fir pellets to conceal them.

The internal soffit is lined with Douglas fir boards inset with blinds and curtain track; it extends to form a recess used as a bookshelf.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters