By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

working details

Haileybury and Imperial Service College Studio E

A pitched roof with a central drainage system The three college boarding houses comprise a double row of students' rooms on first and second floors divided by a central corridor.

To accommodate the sloping woodland site, the upper floors of the most northerly building are raised on concrete columns and extend at one end over a small lake, terminating in a projecting glazed 'box' which contains common rooms.

The buildings have piled foundations and concrete columns supporting a steel frame and precast beams at first floor level. Walls are of blockwork with an outer skin of Sussex bricks supported on stainless steel angles.

The roof, supported on 152 x 152mm universal columns, consists of two paired 'butterfly ' roofs formed of timber trusses and covered with terne-coated stainless steel. They slope inwards and drain to a wide central gutter covered with a Sarnafil membrane. It allows easy access to remove leaves and avoids the use of perimeter gutters, downpipes and gulleys. The central gutter discharges at the north end of the building into five proprietary Sarnafil chute outlets which are hot-air welded to the sides of the gutter. They direct rainwater into a stainless steel trough set below the roof and suspended from it on steel hangers to avoid sound transmission to the rooms below. A canted stainless steel sheet directs the rainwater into a duct which discharges into an aluminium hopper just below the verge.

This discharges into a single downpipe which curves away from the wall at its end and terminates in a shovel-shaped chute, designed to diffuse rainwater over the lake. The chute is propped away from the wall by three steel tie rods.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters