By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

working details

Simon Jersey headquarters, Altham, Lancashire Studio BAAD

The sunshades screen a single-storey sinusoidal wall and the south side of a threestorey 'drum'. Both wall and drum are fully glazed with frameless clear doubleglazed panels, faceted to create the curve.

The glass panels, 1200mm wide and 3.2m high (storey height), are braced on the inside with American ash mullions. Above the waved wall the flat roof extends to shelter the boardwalk, supported by extended steel purlins with tapering ends.

The sunshading consists of triangular panels of mill finish expanded aluminium mesh.

They are arranged in a series; a pair of triangles with apexes at the top, alternating with a pair with apexes at the base. The sides of the triangles are skewed to form a continuous pleated screen running in front of the curved glass facade.

The triangular expanded aluminium mesh panels are folded at their edges for strength, and bolted on each side, through neoprene pads and washers, to raked 100 x 50mm aluminium supports.

The supports are positioned and skewed to follow the pleated form of the triangular panels. They meet at the eaves at 1200mm centres - a single support alternates with a group of three. The groups are connected together by Z-shaped brackets (as shown at right).

A series of 45mm diameter aluminium tubes extends just below the eaves soffit and is bolted back to the glazing structure; the supports are bolted to curved connection plates welded to the ends of the tubes.

The boardwalk consists of 100 x 22mm treated boards and joists on 152 x 89mm universal beams. A series of 45mm diameter tubes are bolted to the beams to connect the sunshade supports at their bases.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters