By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

working details

Offices of the Environment Agency, Bodmin

Form Design Group

A timber-framestructure with louvre screen and rooflights

The building is a single-storey timber-frame structure; a series of 250 x 325mm green oak columns and 350 x 350mm Douglas fir beams which span 5.5m and run below the central rooflight. The beams are half-lappedto the tops of the columns and pinned with stainless steel threaded rods in epoxy-filled holes.

A central rooflight runs from north-west to south-west in a double pitch of patent glazing supported between treated timber mullions. Each side rests on an upstand kerb of laminated Douglas fir secured with coach screws to a steel angle. A fabricated Douglas fir ridge member is dressed with lead.

The roof is covered with an Erisco-Bauder Eco-roof, an 'extensive' type comprising a top layer of vegetation growing on an expanded shale substrate. The roof is a complete system - insulation, vapour barrier, waterproofing and plant-growing medium - which is laid on the roof deck. Rainwater drains off the rooflights on to a gravel margin and waters the rooftop vegetation.

The south-west facade is made up of a treated timber sub-frame inset with fixed and opening double-glazed windows. The oak-faced spandrel panels below are 'breathing' walls with Masonite sheathing filled with Warmcell recycled insulation. At the eaves runs a sunscreen, doubling as a planting frame. It is formed of tapered 219 x 72mm joists bolted to each side of the Douglas fir joists and projects beyond the facade to a delicate edge, capped with an apron of terne-coated stainless steel. Pairs of sequoia louvres are set between the joists. The sunscreen is supported by green oak columns fixed at their bases to rhs stub columns.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters