By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


working details

No 60 Queen Victoria Street Foggo Associates

A cast bronze structure supporting a bronze grille screen

The south and east sides of the nine-storey office building face major City routes; their importance is reflected in the design of the facade - a highly articulated framework of bronze grilles which screen a glazed curtain wall. The glazing is divided into groups of three storey- height glazed panels by 'chevron' bay windows.

At ground and first floor the facades are stepped back to accommodate a dramatic bronze framework support structure, a series of paired 275mm diameter cast bronze columns at 7.5m centres, with yokes and spigots from which spring canted and tapering I-section bronze beams. The structure is tied back to the underside of the second-floor concrete slab.

The ends of the tapering beams support a framework - 135mm diameter bronze columns connected by I-section restraint beams - which rises from second floor to seventh floor. Purpose-designed castings connect the columns and beams. A series of bays of nine bronze grilles and shaped spandrel panels are set behind the bronze framework and screen the office glazing. The grilles are set in a rectangular frame and are hinged to open for cleaning.

The 135mm diameter bronze columns are set in front of the chevron bay windows and are connected to them with stainless-steel spigots to give lateral wind restraint. They rise to the eaves to support bronze sun-screen louvres.

The large structural elements - columns, spigots and beams - were cast as hollow sections. Both sheet and cast bronze elements were sandblasted, heated and hand-patinated to achieve a consistent colour. After patination, a wax coat was brush-applied.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters