By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

working details

Painshill Park visitor centre Feilden Clegg Bradley

A covered walkway and oak screen supported by oak columns and beams

A covered walkway runs along the south wall of the single-storey visitor centre; it acts as a thoroughfare between entrance and garden.The walkway and the public spaces - main entrance, ticket office, meeting room and tea room - which run along the south wall, are sheltered with an overhanging roof, set above the main roof, which projects over the walkway, tapering to a delicate bullnose edge.

The roof structure consists of tapered glulam fins at 3.3m centres which support a structural steel deck and a 2mm thick stucco-embossed aluminium roof covering. The soffit is clad with 22mm oak boards screwed to the fins.

Above the walkway the fins rest on 60.3mm diameter CHS props which are fixed to a series of 200 x 150mm oak glulam beams mitred to 200 x 150mm oak glulam columns.

They are fabricated of paired 200 x 75mm oak members glue-laminated together.

A series of 44 x 32mm oak louvres are fixed at high level to give solar shading and a sense of enclosure.They are set between oak struts and fixed to an oak frame formed of 145 x 72mm horizontal members and 145 x 35mm vertical members, stiffened with diagonal tie rods. The frames are bolted to the oak columns with polyester powder-coated steel shoe brackets.

Above the ticket office the tapered glulam beams rest on structural 'fins'of 140mm hollow blockwork filled with concrete and reinforced with steel bars. The fins and the external wall are clad with 22mm thick t & g European oak boards, kiln-dried to 17 per cent moisture content.

They are secret-fixed with stainless steel annular ringshanked nails through the upper tongues to allow for movement.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters