Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

working details

  • Comment
Manor Farm, Haddenham, Buckinghamshire Proctor Matthews

A conservatory with a frameless glass roof

The house is a series of pavilions set on three sides of a landscaped courtyard open to the south-west. A singlestorey lean-to conservatory runs along the south-west facade. At ground floor level, the wall behind it, together with the adjacent external walls to kitchen and living room, are designed as 'garden walls'and contain deep 'pockets' lined with precast concrete shelves to hold young plants.

The conservatory is used for plant storage in winter and as an extra dining/sitting space in summer. It has a roof of frameless 15mm toughened glass panels and a frameless glazed gable on the north-west side where it abuts a portion of singlestorey flat roof and concealed gutter. The roof panes are supported between the gables on a pair of laminated glass beams. Their top edges rest on a nylon spacer and are silicone-fixed into an aluminium channel which has been recessed deep into the wall to avoid intrusive flashings; it is sealed with silicone at the edges.

The roof is pinned back to the wall with a timber connector bolted to steel shoes fixed to the joists. At eaves and gable, the edges of the glass panes are sealed with silicone; an additional silicone bead runs just inside the edge to act as a drip.

The conservatory wall is framed in treated softwood timber, with a row of frameless glass fanlights at the eaves and double-glazed units below. A pair of timber-framed glazed sliding doors mounted on rubber wheels run along a fabricated steel channel set just below the eaves.

The conservatory opens onto a bridge of timber slats, supported by steel T-shaped sections, over a decorative concrete water trough.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.