By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

working details: Timber louvre shutters to a glazed timber-framed wall

The two-storey house is L-shaped in plan, creating a private courtyard. Although the walls generally comprise a double skin of cast in situ concrete, the two walls that face the courtyard are largely glazed, with windows at first floor level and glazed doors at ground floor level.

The glazing, set in robust hardwood frames, is screened with storey-high louvre shutters; they modify the quality of daylight entering the rooms, contribute to privacy and, with their fine detail and warm colour, act as a visual contrast to the plain solidity of the concrete walls.Roller blinds set behind the glazed walls provide privacy at night time.

Like the walls, the ground floor, first floor and roof are concrete slab cast in situ. On the glazed courtyard walls the edges of the first floor and roof slabs are covered with hardwood fascias, fixed back through packers to a steel channel and framed with hardwood sections that are similar to the window head and sill sections. The fascias maintain the consistency of the timber frame.

Each louvre shutter is formed of 100 x 20mm hardwood louvres inclined at 2infinity to the horizontal and set at 120mm centres.They are framed at each side by hardwood supports and vertical 75 x 16mm steel flats, braced by a diagonal 10mm diameter stainless steel rod.

Each louvre is fixed to double hinges at top and bottom so that it can swing open. Adjacent hinges are bolted through the projecting flange of a T-shaped steel section bolted back to the edges of the first floor and roof slab with M10 chemical anchors. The T-shaped section is formed from part of a 191 x 229mm UB.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters