By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

working details: The Q Building Buckley Gray

A facade with an external sliding iroko screen

The five-storey building is slotted into a corner site within the existing street pattern; it has a narrow southeast facing frontage to the main road and a 34m-long elevation to the adjacent side road.A retail shell unit occupies the ground floor; upper floors are flats, including top-floor penthouses, set back to create a slatted iroko deck with a balustrade of iroko boards.

The steel frame structure has cast in-situ concrete composite floors and timberstud walls clad with a rainscreen of horizontal iroko boards.The ground floor is framed with precast concrete elements - columns and fascia - to impart a plinth-like solidity in comparison with upper-floor facades, which are of lighter and more delicate materials.

Upper floors to the front and back of the building are either clear-glazed or have storey-height sash windows in iroko frames behind sliding louvre doors.Each has a pair of lower fixed lights and sliding sash upper lights, which are operated in the traditional manner, by suspended weights encased in the jambs.To give privacy, the south-west facade is screened with fixed horizontal aluminium fins, while on more public southeast facade, the screens are formed of louvre doors.

The screens are made of 80 x 12mm iroko timber louvres in an anodised aluminium channel frame, running in standard sliding door tracks at top and bottom.They rest on 80 x 40mm RHS spigots, which are bolted back to the steel edge beams.The spigots project beyond the track to support a 89 x 76mm T-shaped steel frame; it defines storey heights and acts as a frame to a 10mm toughened glass sign, which runs in front of the precast concrete fascia.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters