By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

working details Open University building Jestico + Whiles

A corporate meeting room clad with oak battens

The main entrance contains reception, main staircase and lift in a two-and-a-half-storey high atrium. The 1,200mmlong concrete treads of the staircase cantilever from a concrete spine wall which rises to the roof.

At second floor level, a meeting room - in the form of a box clad with horizontal oak battens - is suspended above the entrance, supported by the concrete spine wall and the lift shaft. Designed as an enclosed haven within the atrium, walls and soffit are lined with acoustic absorbent quilt.

The wall which faces the glazed entrance wall incorporates a glazed screen, formed from a proprietary glazed partition system with integral venetian blinds, manually controlled.A blackout roller blind, concealed in the ceiling, is operated by the BMS to reduce glare.

The room is separated from the second floor corridor by a gap, bridged by 35mm-thick acid-etched glass panels.

The room is supported by 203 x 133mm universal beams and has a carcase of SFS (Steel Framing Systems) cold-formed steel sections. It is sheathed on the inside with plasterboard and on the outside with 18mm plywood, painted black and clad with horizontal 25 x 25mm European oak battens, secret-fixed with 10mm gaps between.

The entrance door is clad with oak battens which align with adjacent wall battens;

both wall and door edges, and a gap for the door handle, are trimmed with 12mm European oak strips.

The frames of the glazed screen and vision slot are concealed within the thickness of the wall. Soffit, sill and jambs are lined with horizontal oak battens, of which the corner batten is doweled and glued to the adjacent batten.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters