By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Working details A GLASS ROOFLIGHT SET IN A PRECAST CONCRETE WALL

BUILDING STUDY

The new building is L-shaped and three storeys high. Its two wings, which house open-plan offices, are of cast-in-situ concrete construction. They come together in a corner link of lightweight steel and glass - the architect refers to it as as a 'knuckle'. The knuckle houses circulation spaces and meeting rooms.

The ground-level wings are bordered by a single-storey wall of precast concrete panels. This is conceived as a reinterpretation of the English collegiate garden wall. However, this apparently freestanding element is in fact the ground-floor facade and is joined to the facade of the upper floors by a concealed glass rooflight. The detail section on the left shows the precast panelled wall at ground-floor level and an upper facade of rendered blockwork, enclosing a landing to the staircase.

The 1175 x 617mm stack-bonded precast concrete panels have an acid-etched finish. They have 20mm open joints to act as a rainscreen; the joints are backed by P-section neoprene gaskets mechanically fixed to the rear of the panels. The panels are fixed to an insulated 140mm blockwork wall with adjustable restraint brackets fixed to steel T-sections.

The rooflight, concealed behind the coping of the precast wall, is of 12mm heat-soaked toughened glass. Its upper edge is housed in an aluminium channel and fixed to the main facade with steel angles. The lower edge drains into a preformed gutter fitted into a steel channel which supports the precast coping stone. Rainwater is discharged into a pipe concealed in the cavity. A row of polyester powder-coated louvres above the rooflight form part of the natural ventilation system.

The meeting room projects beyond the precast panelled wall in the form of a structural glass bay. It consists of sheets of 12mm heat-soaked toughened glass, silicone jointed at the corners.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters