By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

WORKING DETAILS / ROALD DAHL CENTRE

LETTERS

NEW BUILDINGS CONNECTED BY A GLAZED CIRCULATION GALLERY The centre is housed in a group of buildings, once a coaching inn, which flanks a courtyard off the High Street.

The buildings on the west side now accommodate many different functions - shop, museum, galleries, offices, and WCs. They are linked and unified by a single-storey glazed circulation gallery set against the west wall. It forms the main entrance lobby, provides circulation between the principal areas and connects at the end to a covered walkway beneath the mezzanine of Gallery 5. The glazed circulation gallery creates space for signage and enlarges exhibition Galleries 3 and 4.

The facade of the circulation gallery is framed by a continuous Douglas fir ladder frame which also supports the ends of the 150 x 50mm rafters;

these support a ply deck and a sedum roof system. A 200 x 200mm aluminium box gutter acts as a fascia.

The ladder frame consists of a 265 x 50mm Douglas fir head and sill, both formed of two pieces jointed with routed and glued finger joints, connected by 70mm-wide Douglas fir posts at differing centres. The frame width was determined by the brick plinth below it. At the entrance door the sill plate is replaced by a gunmetal threshold plate. The sealed double-glazed units are fixed back to the frame with back-to-back angles.

Susan Dawson

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters