By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

WORKING DETAILS / NORTHAMPTON ACADEMY

LETTERS

VENTILATION STRATEGIES USED IN A SOUTH-EAST FACING WALL The two-storey teaching blocks have planted sedum roofs and a highly insulated envelope around a reinforced-concrete frame structure. The exposed concrete-slab soffits maximise the concrete's energy potential, cooling rooms at night when windows are closed and the acoustic vent panels left open.

The south-east wall faces a noisy road but is partly protected by the contoured landscape; it is also fitted with natural and mechanical acoustically attenuated ventilation devices. Both floors have composite timber/ aluminium double-glazed fixed and opening windows.

Aluminium frame enclosures are used at first floor to house acoustic louvres;

incoming air passes through them into the room via inwardopening panels. The enclosure is screened with insect mesh and 120 x 44mm vertical cumaru slats. Behind each panel, controls connected to a mechanical roof-mounted extract vent fan provide additional ventilation.

The ground level has larger aluminium frame enclosures and an adjacent intake fan and louvre assembly provide further ventilation. The intake and extract fans are both housed in the enclosure; the extract is ducted from the rear of the room; the intake, acoustically isolated from the extract, has a screen of insect mesh and extruded aluminium louvres.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters