By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

WORK IN PROGRESS

In the first of a two-part review of new projects on the drawing board or on site, we highlight commercial and residential projects.Next week we focus on leisure, educational and transport schemes.The projects illustrate the diversity and energy of contemporary British architecture

STURGIS & CO ARCHITECTS The project, in Westbourne Terrace, west London, will transform the headquarters of advertising agency Bates and provide a new reception area which represents the company culture. The new reception area comprises a 20m long glass 'action zone'set within a simple concrete enclosure.The main focus of the space is a media wall with plasma screens, animated text and static display acting as a showcase for the company's many media products. The glass theme includes areas of glass floor tiles and suspended glass at ceiling level. Office areas are to be transformed to produce a creative working environment for the advertising agency.

ALAN POWER ARCHITECTS The project comprises three speculative warehouses with ancillary offices, providing a total of 7,785m 2of space off Purley Way in Croydon. Market trends and a gas main running across the 1.5ha site suggested three individual buildings facing onto a shared service area. The brief required the bulk of each building to be a warehouse with an 8m eaves height with offices along the front of the buildings.The height will allow mezzanines to be inserted and the provision of two separate cores allows subdivision of each building into two if required.

Each building has its own character, with common elements to provide a sense of unity.

The budget was £430 per m 2.Structural engineer is the Michael Blacker Partnership; M&E engineer is BSEC Design.

SATELLITE DESIGN WORKSHOP An office building in Islington is to be clad in a pre-patinated copper skin which forms a continuous envelope folding up the facade facing King's Cross Road and then continues up to form the new roofscape. The metal surface is interrupted by slot windows which wrap round the new extension to allow natural light into the offices. From the boardroom on top of the existing building the service core climbs down through the building as a faceted plywood structure. The proposal consists of 31 serviced office units and one lettable independent unit. Thirty per cent of the building is new build.The client is London Serviced Offices; structural engineer is Michael Barclay Partnership; QS is William Short Associates; and services engineer is Paul Bastick Associates. Planning permission was granted in January.

BROCKLEHURST ARCHITECTS Phase One of a new 10,000m 2headquarters building for computer software company SAS Institute started on site in February.The main office accommodation is contained within two-storey wings, linked by a central nub incorporating the main reception atrium, meeting room, restaurant and kitchen and a distribution centre.The lowenergy development will incorporate environmental control systems such as solar shading, groundwater cooling, grey water recycling and cross and stack ventilation. Woodeson Drury is the QS; Young and Webb the structural engineer; Buro Happold the civil engineer; and Max Fordham and Partners the building services consultant.

Phase One contract value is £14.6 million.The overall project value is approximately £23 million.

FAULKNERBROWNS A new £13.5 million Corus Research Development and Technology Centre will be sited at Waverley Advanced Technology Park, Rotherham. It will replace existing facilities in Rotherham, Teeside and South Wales and incorporate equipment from sites in the UK and Holland. The 4ha site will contain offices and laboratory accommodation for 450 people, with capacity for expansion to hold 600. The construction materials will be mostly metal and be used visibly both internally and externally. Structural engineer is Anthony Hunt Associates; environmental engineer RW Gregory & Partners; and the QS is Gleeds.

STEPHENSON/BELL The proposed office development, which is about to be submitted for planning approval, is on the site of Manchester's legendary Hacienda nightclub. The linear site is bordered by Whitworth Street West to the south and Rochdale Canal to the north. The design strategy is to place all the service and circulation elements to the canalside elevation, thereby allowing the offices maximum visibility of, and impact on, the streetscape.The curved entrance facade is louvred to minimize solar gain and provide horizontal emphasis. The rest of the facade has a more vertical emphasis to complement the adjoining property. The client is Crosby Homes (North West); Buro Happold is the engineer.

STEPHENSON/BELL A proposed retail development for the Co-operative Insurance Society is located in a conservation area in central Manchester. The scheme consists of a large unit B on the first floor, a unit A on the ground and mezzanine levels, and two smaller units replacing the former market centre buildings. Elevations are modulated to reflect the prevailing grain of the city and provide access to all surrounding streets. They consist of Halldale pink sandstone to ground storeys and key fin walls, which signify staircores and entrances, with rendered facades to upper stories. The Market Street elevation is dominated by bowstring truss-supported curtain walling; a perimeter stainless steel clad roof fascia completes the modelling.

Roscoe Capita is the structural engineer; Couch Perry & Wilkes Partnership the services engineer; and WCP Associates the QS. The project is due for completion in late summer.

RICHARD PARTINGTON ARCHITECTS Parkmount Housing on Shore Road, Belfast, is an urban housing scheme designed to provide energy efficient, healthy and costeffective housing. The principal aim of the £3.7 million project is to make optimum use of passive solar energy by paying careful attention to layout, massing and orientation, and by using a photovoltaic installation on the south-facing monopitch roofs. It aims to achieve a BRE EcoHomes rating of 'very good'. The Northern Ireland Housing Executive is sponsoring the project as a catalyst for wider regeneration of the area.

Completion is scheduled for spring 2002. The Carvil Group is the client; Fergus Gilligan & Partners the structural engineer; and Max Fordham Associates the services engineer.

ALISON BROOKS ARCHITECTS A 390m 2conversion and three-storey extension of a Victoria terraced family house in a London conservation area will go on site imminently. The kitchen extension, which houses a living/dining area, is generated by a repeatedly folded sheet of patinated bronze. The bronze enclosure creates a variety of outdoor spaces including a 'courtyard' between the existing house and new extension, covered outdoor portico, and folded plates acting as light reflectors and benches. Fully retractable glazing allows two facades to be fully opened to the garden. Price & Myers is the structural engineer; lighting consultant is Monza Lighting.

GREGORY PHILLIPS ARCHITECTS The brief is to create a variety of housing at Ballinrobe, Co Mayo, Ireland, adjacent to the River Robe. The housing comprises 21 apartments in a converted mill, 21 new houses and the conversion of a rugby club into 12 apartments. The primary design intention of the project is to create a series of linked public spaces forming gardens that connect the housing to the river. A sense of place is another strong objective. The design is also concerned with a contemporary reinterpretation of vernacular west coast of Ireland housing that combines the experience of both modern open plan living with the pragmatic benefits of traditional construction.

Tony Harkin is the QS. The contract value is £5 million.

B CONSULTANTS Perched atop a Victorian warehouse block in Southwark, the curved polycarbonate 'eye' of this rooftop extension, for clients Kate Howard-Smith and Rupert Day, peers out over south London. Living spaces are inside a structure which defines a set of three interlocking volumes of varying intimacy and size.A solid water-cut aluminium staircase connects the new floor with the level below. Space-age energy systems include phase change floating balls - which change from liquid to crystalline state and then release heat - and solar thermal roof pipes. Construction is about to start.

BARLOW HENLEY ARCHITECTS Work has recently started on The Hole, a residential development on a derelict brownfield site overlooking the Floating Harbour in Bristol. Construction of the building has involved the removal of 15,000 tonnes of rock and mudstone from the adjoining cliff face with extensive rock anchoring to allow the development to take place. The design is for 28 one- and two-bedroom south-facing apartments with panoramic views of the harbour and Brunel's steamship, the SS Great Britain.

Completion is due early next year. The client is Wilcon Homes SW and the contract value is £3 million.

GLAS Glas is currently on site with a refurbishment and remodelling of a six-/seven-bedroom villa on the coast at Bexhill on Sea. Inspired by West Coast American beach houses by Neutra and Elwood, the three-storey house is entirely clad in Iroko timber. Internally, the spaces are generously organized according to Modernist principles of 'free-space'planning. Full-height windows frame the spectacular view of the sea, while at the uppermost level a fully folding glazing system allows the terrace and rooms to flow freely into each other. At a planning meeting, a local resident argued emotively for the villa's attributes by claiming the design continued the tradition of the De La Warr Pavilion further down the coast. The project completes in June.

SIMON CONDER ASSOCIATES A new mixed development of 2,450m 2at Eltham, southeast London, provides 10 B1 units, six live and work units and a shared resource centre on a tight backland site. Organized around a central courtyard, the scheme will be largely prefabricated off site to minimize disruption to neighbours. The construction system consists of simple, bolted steel frames clad with a combination of double-glazed transparent and translucent fixed lights, hardwood ventilation panels and external doors and panels of white self-coloured acrylic resin render. The client is Wharf Developments; Price & Myers is the structural engineer.

PIERCY CONNER The building is located in private gardens in a rural district of South Wales.The spa and sauna house was developed as a sensitive response to its programme and immediate surroundings. Set above a stream, the building cantilevers from the embankment to protrude the private zones out into the trees while maintaining privacy from the main gardens and house nearby. The entry point and servicing form a framed passage around an existing footpath across the site and into the woods. Structural engineer is Price & Myers; servicing engineer is Oscar Faber. The cost is £40,000.

The project was submitted for planning approval in March.

RMJM SCOTLAND RMJM has prepared a design for a small house at Wemyss Bay for a site with a long narrow frontage and a dramatic rockface backdrop. The design proposes a mews house located at a cliff base with views over to Arran from its roof garden. The client requires privacy and the house appears to hide behind a wall that frames specific views towards the sea. The architect describes the design as contemporary in its external appearance, enigmatic and theatrical in its understated architecture. The project value is £130,000.

DRDHARCHITECTS Now at tender stage is this Georgian shop conversion in Islington for artist Keith Khan. The gallery, a double-height void, allows light into the basement office. A two-storey concrete wall passes from the basement, where it provides benching, library and storage, through the living space, where it becomes staircase, seat and balcony, finally rising to the bedroom where it opens into a bathing space. Above is a rental maisonette. To the rear a simple glazed portal opens the kitchen to the garden where a lightweight timber box acts as a studio. The structural engineer is Peter Dann; the project value is £160,000.

SIMON CONDER ASSOCIATES This conversion of a group of farm buildings in Northamptonshire is designed to provide a spacious family home. The large stone barn will house the main living areas and sleeping accommodation for the parents, while the smaller brick barn will be used by teenage children and visitors. The project also involves a new swimming pool constructed in steel and glass and a modern garden featuring a flooded courtyard and laser fences. The engineer is Steve Atkinson.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters