By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.




John Pardey Architects is based in Lymington in the New Forest.

Attwood House, featured here, is the latest in a long line of rural stand-alone houses that includes Sellars House on the Isle of Wight (AJ 28.08.03), Duckett House in the New Forest (AJ 22.07.04) and Klee House in Buckinghamshire (AJ 20.01.05). The practice is also involved in education projects, including extensive additions to Sir Basil Spence's campus at the University of Sussex (AJ 17.07.03) and a primary school for the diocese of Salisbury that is currently on site.

In 1965 Victor Hutchings built a small weekend house for a Mr Wilks on a flood meadow by the side of the River Loddon, near Wargrave, in Berkshire. This was the time when Craig Ellwood and Edward Killingworth, through the Case Study programme, were seeing out their 15-year fascination with the structural frame of the Farnsworth House. It is clear that Hutchings shared their enthusiasm for the primacy of structural articulation. In some ways, there is an uncanny resemblance between Mies van der Rohe's riverside house at Plano and its British ancestor in Wargrave. In both buildings, a long, single volume is held above the flood level by a steel frame, composed of four simply supported bays with a cantilevered section at each end. Also, in both cases the cantilever is one quarter of the simply supported span. Furthermore, both houses see the stanchions mastering the floor and roof planes.

In one heroic moment during the construction at Wargrave, Hutchings had himself photographed, clasping a cigarette, in front of the silhouetted, bare structural frame. This image, as much as the building, tells us that his heart lay somewhere between Illinois and California.

Somehow, it all became a little bit English after that.

The sublime manifestation of structural type collapsed into a kind of gentle pragmatism. Floors popped up and down, the cladding became chunky. Windows couldn't quite bring themselves to look like each other. The finished building was intelligent and careful, if a little awkward, but the simplicity of the frame glimmered through and I'm sure Wilks was far happier than poor Edith Farnsworth.

Thirty-five years later Jane Tranter and David Attwood found Hutchings' house and the site for sale on the Internet. The unprepossessing state of the building - now extended - did not put them off. They had found an unrivalled river frontage on a secluded site within commuting distance of London. In any case, they already had an architect in mind. They had been following the career of John Pardey - cutting out clippings of his work and keeping them for seven years. It is not often that a client rings you up to tell you that they have a perfect site for a new house with a modern precedent, it is even rarer that they tell you that they are not interviewing any other architects but have already decided to use you. Lucky John.

Pardey feels a strong natural affinity with the Case Study House tradition. In this sense, he was a natural person to take over where Hutchings left off. However, Pardey's interest is not really in the expression of the structural frame. His affinity is with another branch of the same tradition, typified by the work of Neutra, that deals with positioning the parts of the building so that interior spaces open into particular parts of the landscape. Pardey wanted to knock everything down and start again. He produced a rather lovely scheme for a new house on the site, with asymmetrical wings extending out towards the river.

Jane and David didn't exactly admire the architecture of the old house but they decided that they wanted to keep it all the same. I think that they have a particularly contemporary sensibility that sees the narrative of the site as having equal importance to the physical environment. So this - slightly debased - remnant of a heroic tradition induced a kind of affection, in which the house's half-baked quality was perceived almost as a virtue. The decision to retain the old house was probably a bit of a blow to Pardey, but he produced a revised arrangement that conflated his own standalone scheme with the Hutchings house. It is almost as though the two designs pass straight through each other.

The original design had a simple linear plan arranged north/south, with bedrooms to one end; kitchen, bathrooms and an entrance in the middle and a large living space at a lower level at the southern end. It had wide views of the river as it meandered around the edge of the site. Pardey added two, slightly offset, elevated wings on each side, one containing bedrooms, the other holding a single sitting room high up above the river. The bedroom wing is clad in cedar and seems to open a dialogue with the first house. The sitting-room wing is pure Pardey. It is an elegant homage to his hero Richard Neutra. Overall, Pardey has imagined the new plan as a kind of pinwheel, remembering the arrangement of the Kaufmann Desert House.

When you arrive at the site, the building presents itself as an elevated cruciform on slender stilts, with certain portions dropped down to ground level. An external staircase, launched elegantly from a flood-proof concrete platform, leads you up to the entrance at first-floor level in the crook of the cross. The front door is contained in an open loggia that could be an outside room.

This leads you straight into the centre of the plan. Two living spaces stretch out in front of you. One - the new space - extends at your level past a kitchen and fireplace towards a big sitting room over the water. The other is arranged at a half level below and looks out over the lawn towards another part of the river.

Other doorways open into quiet bedroom and office wings. This is a sweet moment in the arrangement of the plan, where everything seems clear and close at hand.

The kitchen is at the heart of the house. We sat at the counter on a sunny morning and had the satisfying sense of open rooms stretching away in different directions towards trees, lawns and water. The rooms feel intuitively comfortable and when Pardey chats about 'prospect and refuge' in this place it is clear that he has a deep intuition for the concept of feeling at home in a house. Jane and David spoke happily about pragmatic decisions, daily use and design compromises negotiated and settled. It was a pleasure to feel the trust between the client and the architect and their shared pride in the outcome.

It is depressing, reading the report of the local planning committee, to see what little understanding they demonstrated of the nature of this design conversation. Here, a responsible, sensitive client had appointed a highly suitable and talented architect to construct a beautiful house on a secluded site. The new building respected the existing building on the site. The new house was larger, but it did not dominate the surroundings and sat easily in the land. I simply cannot comprehend why the planners chose to refuse consent. This is a prime example of where the heavy hand of a bureaucratic local authority can be ruinous to a finely balanced design process.

We can be thankful that the architect and client chose to proceed to appeal, where they encountered some common sense and the appeal was granted. Many clients would not have had the tenacity and sense of purpose demonstrated by Jane and David.

For the private residential client, trying to achieve authentic design quality with limited personal finance, the planning process has become a nightmare of uncertainty, delay and obfuscation. It is now probably the single largest disincentive to achieving good original residential design in this country. It is barely an acceptable risk for most private clients.

The house was built in a two-phase construction contract.

It was completed by a local builder who was working on a modern house for the first time. Despite the occasional glitches, he did a fine job and achieved many of the demanding details required to make the building sing.

Pardey is a romantic. He believes Modernism reached a high-water mark sometime between the Kaufmann Desert House and the Louisiana Museum. These benchmarks represent to Pardey the apotheosis of the idea of living in nature. He recognises in them a gentleness of spirit and tries to recreate it in his own work. It is clear that he has no truck with the fashionable posturing of the metropolitan scene. He dislikes any overt formal elaboration.

Nature, for Pardey, is literal, out there, just beyond the glass.

This fascination with a moment in Modernism defines the scope of his practice. It sets out his virtues and his horizons.

What is enjoyable about this house is that a number of very different sensibilities co-exist in a single place. They are not entirely absorbed together. On one hand there is Hutchings, who sought the crystalline elaboration of structural truth through the manifestation of the frame, and on the other hand there are David and Jane, for whom the site was a developing narrative of half-absorbed fragments and episodes. Pardey tried to bring these together through a simple story about living in nature. He has largely over-clad the original house in order to absorb it into the larger composition. As a visiting architect, I wanted to pick the two phases apart, to recover the building's origins. For Mies, nature was truth, embodied in the structural type. For Neutra, it was the real landscape beyond the window. With my Miesian training, I rebelled when I noticed that Pardey had taken one of Victor Hutchings' steel columns away. To Pardey this was nothing, as long as it brought us all a little closer to the water.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters