By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Windows set in a stone facade

working details; Winchester House, City of London Swanke Hayden Connell Architects

The building's south facade faces a narrow city street. To reflect its smaller scale, the facade is divided into smaller elements - single windows set in the limestone wall and 750mm-deep recessed bays at fourth- floor level containing pairs of windows. They are surmounted by a band of horizontal aluminium louvres which act as a 'cornice', a visual stop which obscures the view of the storeys above. The use of material is restrained - golden-yellow stone slabs, structurally-glazed windows and black anodised aluminium metalwork.

The building, nine storeys high plus rooftop plant rooms, has post-tensioned concrete slab floors supported by a series of 1200mm-wide concrete columns set at 6m centres on the perimeter. The columns, used alternately with 1200mm-wide precast columns, form the internal skin of the facade between window openings.

French Lussac limestone slabs, 75mm thick with 6mm joints, were hand- fixed with a 75mm cavity, 50mm insulation and dpm to the internal skin; they are held at each floor level by support angles. Expansion joints - a 30mm recessed joint with 15mm silicone joint - are expressed at floor levels and at the centre-lines of the windows.

The 3m x 1.5m rectangular windows, with black anodised aluminium window frames, are a modern interpretation of the Georgian window. Their structurally- glazed faces are in the same plane as the stone, with a deep 150mm shadow gap around each of the two vertical sides. L-shaped stone slabs at each side of the window head appear to support a window 'brow', a 250 x 80mm black anodised aluminium coping which is clipped on to the head of the frame and projects beyond it.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters