By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

WAF 2012: Wilkinson Eyre’s Cooled Conservatories crowned world’s best building

Wilkinson Eyre’s Cooled Conservatories at Gardens by the Bay in Singapore has won the coveted world building of the year award

Displaying plants and flowers from Mediterranean and tropical regions, the two enourmous structures are part of a £500 million landscaped park by Grant Associates, Wilkinson Eyre, Atelier One and Atelier Ten.

Called Gardens by the Bay , the 54-hectare tropical gardens scheme – featuring 18 super-trees and two giant cooled conservatories – picked up the high-profile award at the 5th World Architecture Festival in Singapore today (5 October).

The park project was named the world’s best display building on the award’s first day.

Speaking on behalf of the festival’s super-jury Paul Finch, WAF programme director, said: ‘This project was a fine and deserved winner, especially as it was an immensely collaborative effort. It features a series of radical and technical examinations, comprising some truly experimental aspects and lines of enquiry that will be immensely useful to the profession.’

The University of Ferrara meanwhile won the student award for its ‘In the Court of Renaissance Architecture’ proposal.

The world’s future project of the year award - for a scheme yet to be built - went to Aecom’s Musheireb Heart of Doha vision.

Located 0.5 km away from Doha Bay, the masterplan was based on a grid and lattice concept, featuring a series of laneways to create simple and enjoyable routes through the city.

The jury praised the project, saying: ‘it has a highly intelligent set of guidelines for the re-creation of the city. It understands the implications of culture and substance; we have much respect for the Qatar Masterplan.’

WAF’s top landscape award was given to Atelier Dreiseitl for its Kallang River Bishan park in Singapore.

The redevelopment project transformed a concrete canal into a naturalised river. Featuring a bio-engineered river edges using a variety of plants and bedding materials, the schem created a new public realm which can be used as a floodplain when water levels rise.

The jury commended it, saying: ‘This remarkable project fundamentally transforms the urban landscape of Singapore by reversing the fundamentals of 1960s thinking on drainage canals into an ecological and people-friendly urban sponge.

‘It powerfully embraces the extremes of flooding disasters, while providing a rustic and poetic simplicity with its landscape strategy for the public. Its large scale with subtle local effects also showcases truly sustainable strategies.’

 

Subscribe to AJ for £3 per week

Subscribe today and receive 47 issues of the magazine, 12 issues of AJ Specification and full access to TheAJ.co.uk and the AJ Buildings Library

Are you a student?

Students can subscribe to the AJ for £8 per month or £1.60 per week! Click here to start receiving the most recommended magazine for architecture students

 

 

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters