Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Visitor Interpretation Centre, Coventry MacCormac Jamieson Prichard

  • Comment
working details

The centre, housing an exhibition and a meeting place for the city's multi-faith group, is a two-storey pavilion with a delicate canopy roof which appears to float over a glazed clerestory.

The building and two new gardens adjacent are built on the site of Coventry's 11th century priory and cathedral, destroyed in the 16th century. Some of the remaining 11th century cathedral wall has been revealed in the building. The clerestory on the south facade rests on a section of new random coursed Hoddington stone to match the 18th century wall below, which is built on the cathedral wall.

The roof structure, a series of profiled and tapered beams, is supported by a row of 1,000 x 300mm columns at 5m centres. It tapers at its edges to a louvred canopy which extends beyond the clerestory glazing. The canopy consists of a series of steel-framed louvre panels bolted to tapering 356 x 171mm UB supports.

The south wall is 30m long and varies in thickness. Its junction with the crisp clerestory glazing - an aluminium-framed curtain wall system - is resolved at the sill. The glazing is set on a 100 x 50mm steel channel into which a series of precast concrete sill slabs is slotted;

each slab is 1,242mm wide and was sawn to suit the changing thickness of the wall. The internal slate sill slots between the channel and the top of the wall.

At its base the original wall was relatively fragile when excavated; to maintain its stability it has been buttressed with a precast concrete and blockwork bench seat. The back of the seat is filled with a mixture of lime mortar and stone to conserve the wall in its original condition.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.