By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Victoria Hall Levitt Bernstein Associates

A glazed and barrel-vaulted roof

The four-storey foyer block built on to the west side of the Grade II-listed Victorian theatre, and containing bars, circulation, wcs and offices, is separated from the original theatre by an atrium - a four- storey-height space, covered by a translucent barrel-vaulted roof. The Victorian brick wall of the theatre now forms one side of the atrium, reflecting the original street pattern. Bridges at first- and second-floor level cross the atrium to link the foyer to the theatre.

A continuously glazed rooflight is set at the perimeter of the roof. It rests on a 305 x 89mm rsc fixed to the top of the brick wall. The pitched roof was re-slated and raised at the eaves, and a new gutter and syphonic drainage system inserted to drain the rooflight, overlaid with a walkway to give access for maintenance.

The barrel-vault roof is made of Kalwall, a translucent structural composite consisting of an aluminium I-beam grid system bonded to grp-face sheets. It was chosen to give an even quality of light without visible structural support. The Kalwall self-supporting curved panels interlock at the apex with a concealed gusset strap, and spring from a pair of trusses which runs the length of the building, resting on 168mm-diameter chs columns at 11m centres. Each truss consists of a bottom chord, a 457 x 191mm universal beam, connected by solid 100mm-diameter posts to a top chord, a 254 x 254mm universal column. The webs of the top chords run horizontally to take the lateral thrust of the Kallwall roof and act as a gutter. Opening smoke/heat vents fill the space between the top and bottom chords.

The gable of the barrel vault is glazed, with a flat roof alongside acting as a walkway for cleaning and maintenance.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters