By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

The Rogers Partnership

The new bus station consists of an 8m wide canopy supported on each side by stainless steel branched columns and pierced by three circular glass rooflights.

The canopy structure is made up of a series of arched 229 x 133mm cellular universal beams at 4m centres with horizontal 229 x 133mm cellular universal beams welded to the ends.

The latter support the projecting edge of the canopy, which curves upwards at the soffit to create a sharp-edged roofline.

The soffit is clad with stucco-embossed aluminium panels, butt-jointed and sealed with aluminium cover strips, allowing them to be removed for maintenance access to the light fittings and the CCTV system.

The tapered columns and arms were hand-pressed in half-sections from Grade 316 stainless steel, and seam welded. Wires are fixed above the arms to prevent birds landing on them. The top part of each arm is a beadblasted solid stainless-steel casting with a solid 70 x 70mm stub and fixing plate welded to it; this supports the two cellular roof beams.

Perforated aluminium plates, set between the fixings to ventilate the roof cavity, create a shadow gap in the hemlock-panelled ceiling.

The circular rooflights are formed of two semicircles of 12mm toughened glass supported at the centre on a 19mm glass fin. The perimeter of the glass rests on a circular stainless steel support collar bolted to steel brackets; they are waterproofed with a purpose-made curved aluminium soaker flashing.

The roof is covered with an aluminium standing seam roof on Z-shaped purlins which rest on the arched cellular beams.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters