By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

TFL International's headquarters, Preston Studio BAAD

working details

Structure with solid and translucent walls, and aluminium screen wall

The two-storey building has a steel-frame structure of 152 x 152mm universal columns and 254 x 146mm universal beams. It rests on driven piles with a ground beam and suspended concrete slab foundation.

The first floor and roof construction consists of timber joists running between the steel beams.The first floor incorporates heating pipes in screed under a chipboard floor finish. The ceiling is formed of demountable panels of fire-resisting liner board, fixed with screws with exposed heads.

East and west walls have no windows and are formed of prefabricated timber panels, lined with plywood and filled with insulation. They are clad with a rainscreen of black PVF2-coated steel sheet with a sinusoidal profile.

The north wall is a billboard-like screen of 70mm-thick Kalwall, a translucent structural composite panel system with integral aluminium battens. It diffuses daylight and screens the view of a tar factory. The Kalwall screen runs in front of the structure, separated from it by a double-height lobby space and braced at first floor and roof level by a horizontal 150 x 100mm RHS which runs at the ends of projecting floor beams. The screen extends at both sides to form entrances.

The south wall is a double wall; an inner wall of doubleglazed sliding doors opening onto a terrace with a steel-grid deck, and an outer screen of expanded aluminium mesh.

The mesh is formed into trays and bolted with neoprene washers to paired 100 x 20mm galvanised steel flats.

The roof is covered with an insulated polyisobutylene membrane. Rainwater from the main roof drains onto the roof of the deck which acts as a shallow gutter, directing it to downpipes.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters