By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

STRUCTURE

The house is on a small site with restricted access. In consequence, the working conditions were particularly difficult and the method and sequence of construction were developed with these factors in mind.

The new house, which is formed in two sections, has mass-concrete trench fill foundations, which support an in-situ reinforced-concrete ground slab. The superstructure of the house has been built in timber framing throughout. Rather than preassemble the frame off site, all material was delivered to site as required and the framing was assembled in situ. This proved to be a quick form of construction and adapted well to the irregular building shape. The use of timberframe construction also resulted in thinner walls, a significant bonus in the context of the size of the building.

A modest Victorian end-of-terrace house once occupied the site. This was demolished some years ago and the exposed party wall was propped by three substantial brickwork buttresses. Removal of these was essential.

The new house was designed to replace the propping action once the buttresses were removed. The layout of the house allowed for the completion of the structure and the installation of propping elements before the buttresses were removed.

Phil Hudson, partner, Price & Myers Consulting Engineers

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters