By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

STRUCTURAL CONCEPT

The building sits on concrete pad foundations, which are stepped to follow the contours of the ground. The fl oors and roof are built in reinforced concrete which was left exposed with shutter marks. The rear raked section of the house merges with the landscape of the garden. This part of the house is a green roof with reinforced concrete retaining walls on either side. The green roof helps to maintain an even temperature in the building through the summer and winter months. The external walls of the building are in clay brick but are not loadbearing. This is a typical and cost-effective system for buildings of this scale in Spain. The original concept was to have a monolithic concrete structure for the building.

Because of cost constraints, we used steel square hollow sections which also helped to provide a more slender profile to the columns. The columns at ground- and first-floor level are not aligned, to help distinguish the two spaces. The upper level is also cantilevered at the lounge area to provide a shaded outdoor dining area.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters