By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Spence House, Beaulieu John Pardy

Basil Spence designed the main spiral staircase to the house as a separate element linked to the end wall by a short landing and enclosed in an octagon of black-stained vertical cedar slats. These had deteriorated and when the new extension was added the architect designed a new 16sided enclosure - of glass and vertical cedar fins - around the original staircase. The form is a 'homage' to Spence's slate-finned 'Chapel of Industry' at Coventry Cathedral.

GET INSTANT ACCESS

for less than 46p a day

Join thousands of professionals who already subscribe to the Architects' Journal.
You’ll get instant access to read this article -
and 53,000+ articles like it.

  • Trusted industry news & analysis, wherever you need itUnlimited online access and weekly magazine delivery – now also available on iPad/iPhone
  • Get ideas, get inside buildings and check precedentsBuildings Library – images, drawings and plans for exemplar projects in British architecture
  • Planning & regulation – what you need to know Protect your practice - the AJ keeps you up-to-date with changes to regulations and legislation
SUBSCRIBE & GET INSTANT ACCESS
or
The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters