By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.


Southwark station, Jubilee Line Extension, London Underground


As a result of a successful proposal to London Underground Ltd in 1991, mjp was commissioned to design the new underground station at Southwark for the Jubilee Line Extension.

The main objective of the design was to maximise passenger comfort and security by minimising the complexity of the station. This was achieved by distinguishing and enhancing the volumetric characteristics of passenger areas. The station is intended to be an easily understood and enjoyable place to begin or end a journey.

Southwark Station comprises several distinctly different spaces. The principle behind the varied and spatially diverse areas is to respect and respond to the civil engineering envelope which has been developed with the engineers. The progress of the passenger from surface to platform in an easy and clear fashion is paramount, and the spaces through which the public move are enhanced by materials and finishes.

The naturally lit intermediate concourse is dominated by a 'cone' wall designed by mjp in collaboration with the artist Alexander Beleschenko and yrm/Anthony Hunt. It is a unique result of co-operating disciplines of art and science.

The wall is 40m long and 16m high, consisting of 630 triangular panes of blue enamelled glass held on stainless-steel spiders designed to withstand the wind forces generated by the trains in the tunnels.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters