By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

SMALL PROJECTS

DOBSON:OWEN

A new public wc for the village of Lon Port Garmon in Gwynedd on the main road adjoins the bridge and harbour, and replaces a Portakabin. The site is tightly constrained on all sides with the new building set back from the pavement to form reasonable access. The building is made as bright as possible with an all-glass door to the main entrance and etched-glass doors to the men's and women's facilities; end walls are of glass blocks. Internal fittings are in white, apart from the washbasins which are stainless steel. The engineer was Posford Duvier and the contractor was Henry Jones + Sons. The contract value was £80,000.

AUSTIN WINKLEY & ASSOCIATES

The brief was to transform a nondescript 1960s inner-city church hall in South London by means of an extension fronting the street. The extension provides larger hall space, giving the building better wc, kitchen and bar facilities, and improved access. The extension uses a timber-frame system on an in-situ concrete slab and footing. The timber studs and roof joists are proprietary, made of two softwood flanges separated by tempered hardboard. Both the new and existing structures were highly insulated with cellulose insulation. The overhanging roof is clad in blue-stained t&g treated softwood boarding. The qs was mda, the engineer was Carter Clack Partnership and the contractor was Wisby Group. The value was £110,000.

CHADWICK + BRACEWELL

The client approached the practice with a brochure for expensive timber garages and asked it to obtain planning permission for one. After visiting the site, a quarry near the client's traditional farmhouse, c+b suggested that something sympathetic to the natural surroundings would be more appropriate. The result is a galvanised steel structure supported by a combination of the quarry faces and delicate vertical columns which identify the extent of the two parking bays and a central walkway. At the rear, canopied by the roof, is a timber-framed store. Timber trusses support timber rafters which in turn support slates. Pressed metal gutters discharge rainwater down chains to an existing water course. New landscaping unites the carport and garden. The contractor was Mike Smith, steelwork was supplied by the client and the value was £13,500.

DARBYSHIRE ARCHITECTS

A classroom extension to Whalton Church of England (aided) First School replaces a dilapidated mobile classroom and provided the opportunity to create a new pupil entrance at this Grade II-listed Victorian school in a rural village. The work represents the second phase of an earlier development completed in 1995. The new addition is made discrete from the existing building by expression of the structure both internally and externally. A separation is clearly indicated and this zone marks out the new entrance which is used for display and welcoming purposes. The classroom faces south and is light and airy, with views across the meadow; a large sliding glazed door gives direct access to a secure play area. A sun terrace steps down on to the grassed area to the south. The client was the Newcastle Diocesan Board of Education, the main contractor was T Dunn and Son, and the structural engineer was J T McCaskie. The Phase II contract value was £72,000.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters