By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

SMALL PROJECTS - PART 1

All the projects published in our two-part Small Projects feature were built for less than £250,000. The second part will be published next week. The work will be exhibited at the RIBA headquarters at Portland Place, London, in February.

PALMIRO, CHORLTON, MANCHESTER Architect: Maurice Shapero Cost: £150,000

This extension to an award-winning restaurant, specialising in authentic Italian trattoria food, creates an outdoor eating area and a first-floor extension to the flat above, where the owner lives with his family.

The brick wall is inspired by a Frank Stella painting, which consists of orange stripes winding around the surface of the canvas. The construction was resolved by threading stainless-steel rods through holes in the bricks, letting the mortar go off, and then post-tensioning.

The concrete wall cantilevers over the brickwork and a 25mm gap is left to give the feeling of suspension.

SET DESIGN FOR THE GOAT, OR WHO IS SYLVIA?

BY EDWARD ALBEE, LJUBLJANA CITY THEATRE, SLOVENIA Architect: Avci Architects Cost: £30,000

Albee's family tragedy is centered on an award-winning architect who falls in love with a goat. The consequences of this unusual love affair vary from mocking from his best friend to bewilderment from his wife and disgust from his son.

The tragic ending, in which the mistress goat is slain by the wife, supersedes the conventions of family drama and steps over into the bounds of Greek tragedy. This is recognised in the set, designed by Sanja Jurca Avci, which, while still serving as the minimalist architect's living room, also evokes the dimensions of a set for a Greek tragedy.

VALLEY ROOF ADDITION, TUFNELL PARK, NORTH LONDON Architect: Ian Hay Cost: £155,000

The two original hipped slate roofs at the front and back of this large listed Georgian terraced house in north London conceal a central valley. The inner roof slopes were removed and the central area enclosed with a glass skin to form a single space linking the front and rear roof voids. The space provides a new rooftop study with views south across the city and north towards Hampstead Heath. A steel cage structure, which meshes invisibly with the retained timber construction, cantilevers from the spine wall running along the centre of the valley to support the new roof and floor.

WROUGHTON ROAD, BATTERSEA, SOUTH LONDON Architect: Matthew Heywood Architecture Cost: £45,000

The corner site of this property provided an opportunity to create a new space linking the existing house with the garden. The simplicity of the design is intended to enclose a contemporary living space while sitting comfortably in the corner of the Victorian house. The use of anodised aluminium for the roof cladding emphasises the simplicity of the structure.

The glass doors fold back to blur the boundary between outside and inside, allowing activity to spill outside when appropriate.

BOILER HOUSE, GLASGOW Architect: Chris Stewart Architects Cost: £125,000

This is a small community building built within the walls of an old boiler house, which stands in the Hidden Gardens in Glasgow. In addition to an internal workspace there are associated kitchen, WC and office facilities. An enclosed external garden area has been created to allow classes to take place in the open air. Recycled materials have been specified where possible.

The main floor to the workspace has been created from a reclaimed gym floor, while raised planting beds have been constructed from gabion baskets filled with reclaimed bricks.

The old boiler house walls form much of the external walls to the new building.

BAVARIA ROAD, HORNSEY, NORTH LONDON Architect: West Architecture Cost: £55,000

A double-height living space has been refurbished and a new mezzanine has been constructed in this former Methodist chapel. All the services have been replaced, with a new kitchen relocated and underfloor heating incorporated into a ground-resin floor. The plywood balustrade to the mezzanine is solid to give privacy to the sleeping space and also provides primary support for the mezzanine structure in the form of a very thin deep beam. Access to the mezzanine is via a steel folded-plate staircase which hangs slightly short of the floor. The staircase is constructed from untreated mild steel and the intention is that it will oxidise gently over time.

GLENBOIG COTTAGE, FINTRY, SCOTLAND Architect: Studio Kap Cost: £220,000

The building brief, although for one house, required accommodation for two independent households: a nurse and her young family, and the elderly parents she is caring for.

The building is devised as a longhouse, in keeping with indigenous forms. Working with the contours of the land on a north-south axis enabled singleand two-storey elements to be brought under a unifying roofline.

Single-storey accommodation at the south end, with a sheltered loggia on to the garden, links at half level via living areas with the two-storey accommodation at the north end. Both parts of the house are entered from the east while living areas are orientated to the west with views of the landscape.

RETAIL UNIT, SPITALFIELDS MARKET, EAST LONDON Architect: Jonathan Clark Architects Cost: £180,000

The ground floor of this grade II-listed shop unit in Spitalfields market is for selling Asian teas, with the basement for selling teapots. On the ground floor there is a tasting counter with bar stools at one end. The general concept is the reinterpretation of traditional Japanese images and experiences without immediate reference. The long joinery wall serves both to display the product within mirrored spot-lit open boxes and also for product storage behind spun-vinyl curtains. These vinyl screens were imported from the US, where they were developed by NASA. The basement has teapot displays within suspended spot-lit Perspex boxes.

ART AND MEDIA SPACE, HOLBORN, CENTRAL LONDON Architect: Ash Sakula Architects Cost: £150,000

This scheme, for an art collector, is an insertion into the rear courtyard of a grade II*-listed Georgian townhouse, providing a terrace at ground-floor level and a media room from the existing vaults below. A white stone disc floats over the vaults to form the new terrace, with a curved glass balustrade skimming its edge and circular flush rooflights providing natural light to the space below. Glass bridges connect back to the main house through the modified existing sash windows. Presiding over all is the cast-iron Antony Gormley life figure, positioned to be viewed through the house on opening the main front door.

Below, a full-height faceted glazed screen follows the curve of the terrace to extend the existing vaults for the media room, and connects to the main house under the glass bridges. The screen creates multiple reflections on to a dense planting of ferns and bamboos. The white underside of the terrace curves up beyond the screen and is punctured by the shafts of the circular rooflights forming unexpected geometries as they intersect the arched vaults.

COMPOSTING WC, SHEFFIELD Architect: Sheffield School of Architecture Cost: All materials, tools and facilities were donated in kind from local sources/ organisations.

All work was undertaken by students as part of their MArch Course Designed and self-built by 12 MArch students as part of the University of Sheffield Live Project, the Ecclesall Woods dry-composting WC was the result of a partnership between Sheffield City Council, Handspring Design and the university. The form is inspired by natural elements encountered in the woods; its twisting and curving organic man-made structure is constructed using rotated rectilinear elements. Rising 4m into the forest canopy, the structure uses locally sourced timber and rests on a selfsupporting foundation of reclaimed railway sleepers. Applying innovative construction techniques, the WC enclosure employs no glue or metal fixings.

ARCHITECT'S STUDIO, MILTON KEYNES Architect: David Grindley Cost: £75,000

The new architect's studio is a linear, singlestorey open-plan space, in four distinct zones, with north-facing, clerestory windows bringing natural light into the space.

Emphasis was placed on the use of sustainable materials and prefabrication.

The principal construction material is a solid cross-laminated timber panel system. The panels were craned into position and screwed together to form the total structure and enclosure. The interior was left unfinished and treated with a white wax. The exterior was insulated and waterproofed using a continuous breathable rubber membrane.

This was then overlaid with vertical rainscreen cladding of untreated larch.

MEAD HOUSE, EWELME, OXFORDSHIRE Architect: Nissen Adams Cost: £60,000

An extension to a country house designed by Ivor Smith in the 1960s, and in an Area of Outstanding Natural Beauty, the brief was for a multi-purpose room and independent flat at the end of the exisiting building.

The new space is south facing and leads directly to the garden and the most intimate corner of the site. While strongly conscious of the surrounding environment, the architect also wished to respect the initial design's Brutalist background, while building a Modern design. Walls are cut away and broken down into sections that provide controlled views of the outside.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters