By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

SMALL PROJECTS / PART 2

All the projects published in our twopart Small Projects feature were built for less than £250,000. The first part was published last week. The work will be exhibited at the RIBA headquarters at Portland Place, London, from 6-28 February.

SNOWDEN HOUSE II, NORTH KENSINGTON, WEST LONDON Architect: Crawford Partnership Cost: £250,000 Following the completion of Snowden House I in 2003, Crawford Partnership was commissioned to design its successor. Snowden House II is on a tight corner plot at the end of a four-storey Victorian terrace. The site formerly housed two lock-up garages and is within the North Kensington Conservation Area. The development was required to project no more than 3m above ground level. The design philosophy was to invert the normal configuration of a house, with three bedrooms in a new basement occupying the entire site. Each bedroom is lit by, and has access to, sunken gardens through full-height sliding glass doors.

THE GARDEN ROOM, NEAR ALDEBURGH, SUFFOLK Architect: Sanei Hopkins Cost: £350 This project was conceived and executed in reaction to the designs of garden rooms currently on the market and was produced in less than six months, using mainly materials left over from building a children's Wendy house. It has been inspired by the simplicity and tranquility of 'pill box' coastal defences from the Second World War. Access to the garden room is 'constrictive' (similar to that of the pill box) and from underneath.

The room is only 1.3m by 0.6m, but the space does boast 3m-high walls, that are open to the sky.

GLEN TANAR FOOTBRIDGE, CAIRNGORM NATIONAL PARK, SCOTLAND Architect: Moxon Architects Cost: £54,000 The Glen Tanar bridge is the first implementation of a design intended for use throughout the Cairngorm National Park.

The 17m-long span replaces a previous bridge washed away in floods and is conceived as an economical solution that has minimal impact on the surrounding landscape. The detailing of the concrete abutments has been designed to blend with the banks, while the superstructure is of untreated European larch felled less than 3km from the site. The primary steel structure is designed to fit within the payload of a Super Puma helicopter, as used locally by the North Sea oil industry.

HOUSE REFURBISHMENT, HOLLOWAY, NORTH LONDON Architect: Evonort Cost: £164,000 This project was in a Victorian terraced house on a sloping site in the Whitehall Park Conservation Area. The kitchen was completely refurbished and a side-infill extension created to provide a split-level dining room open to the new kitchen.

Excavating below the main house provided an additional reception room, accessed via the new dining room/kitchen area. The main idea for the project was to create a flowing space, allowing for views through from the garden to the front lightwell. Daylight is brought into the new living space through this lightwell, and the fully glazed roof over the dining area ensures the kitchen is flooded with natural light.

19 SCOBLE PLACE, HACKNEY, EAST LONDON Architect: David Tucker/Cray Oborne Cost: £200,000 A strikingly modern house in a run-down corner of Hackney, this has a simple extruded pitched-roof volume with western red cedar cladding and a zinc roof. An upside-down living arrangement gives an elevated position to the kitchen and living room with the ability to fully open up or close down to the street with double doors and sliding shutters. Scoble Place has previously suffered from being a dumping ground for rubbish and a hang-out for drug users. The house is acting as a catalyst for the regeneration of the street.

There is potential for Scoble Place to become a gentrified urban mews with a hidden-garden quality.

KIDS' READING SHELTER, HORNSEY, NORTH LONDON Architect: London Metropolitan University Degree Unit 5 Cost: £240 The building folds around and supports three readers, alluding to the brief that provoked it - a childhood memory of climbing a tree to read a book. The reading space is a simple ply structure, and all demountable elements were designed with slotted or pegged joints with no screwed or glued fixings. The building articulates this simple construction, with interlocking teeth forming a ladder to an elevated seat. Floor and seat plates, with tabs pegged to the exterior face, also give a structural stability, tying the walls together. Students produced a film showing the transformation from kit of parts to completed structure to introduce the project.

40A HIGH STREET, BOTTESFORD, LEICESTERSHIRE Architect: Allan Mulcahy Cost: £190,000 This single-storey dwelling is a recent addition to an interesting group of homes in a conservation area, including a listed Georgian townhouse, Victorian terraced farm cottages, and late-20thcentury bungalows. Shaped by the desire to retain some damson trees, enhance the benefits of winter sun and avoid overlooking, a stepped plan of three bays has been developed to provide views of the private garden for each of the main rooms. A monopitched pantile roof covers each bay, with clerestory glazing and ventilation to circulation and service areas. The structure is part steelframed and part load-bearing brick-and-block with suspended insulated precast concrete floors and timber rafters. Bolt-on solar photo-voltaic panels are planned at clerestory level.

COPPER BARN, GREYSTONES, CO WICKLOW, REPUBLIC OF IRELAND Architect: Alan Farrelly Cost: £60,000 An extension to a semi-detached cottage overlooking the sea, this project involved undoing an existing extension to the cottage and reorganising the internal layout. The architect was heavily involved in the construction of this building, purchasing materials on behalf of the client and instructing subcontractors on site. The barrel-vaulted shape, reminiscent of the vernacular farm buildings to the site, was achieved with the purchase of an American barn - a self-supporting structure clad with plywood and finished with a copperembossed torch-on felt. The design was conceived as a folding form, which embraced the function, form and landscape of the spectacular view.

12 WALLACE ROAD, ISLINGTON, NORTH LONDON Architect: Paul Archer Cost: £108,000 A glowing glass lantern hovers above the new dining room in this scheme. An existing lightwell has been glazed over to flood the basement with light. The form of the old lightwell is kept as a memory of the original building, while minimising the new structural work. A fan of steps opens up access to the garden, with a fully glazed door to the dining area. These funnel the garden down to the lower level - with, on one side, steps for access, and, on the other, planting. Tucked in the corner of the townhouse and facing south, integrated blinds and vents keep the space cool in the summer.

BEDWORTH HEATH CHILDREN'S CENTRE, WARWICKSHIRE Architect: Sjölander da Cruz Cost: £142,500 The section of the building is conceived as an embracing form, expressed as a zinc rhombus, the ends being infilled in either larch or glass. This creates an axis of light and views which cuts through the space. Daylight is maximised further through the use of roof lights and a south-facing clerestory running the full length of the main space. Ancillary spaces lead directly off the classroom to minimise circulation areas and allow greater social interaction. A low-level semi-translucent picture window has been created, positioned at children's height and overlooking the landscape.

39 BOTANICAL ROAD, SHEFFIELD Architect: Prue Chiles Cost: £140,000 This two-storey extension is the last and most ambitious in a series of changes to a family home. The extension creates a new bedroom and bathroom upstairs with a garden room/guest room with en-suite wet room downstairs.

A sliding screen allows the inside to be completely open to the rest of the house or closed off when used as a bedroom. Intended to read as a garden pavilion, it is joined to the main house by a two-storey glazed link. This forms a hall and linking space with a new front door. The construction is stone off-cuts laid side-on. The upstairs is a limerendered timber box.

OUTDOOR FOOD STAND Architect: Satellite Architects Cost: £1,500 Satellite Architects has designed a portable food stand for Hugh FearnleyWhittingstall's River Cottage organic food company. The stand is designed to be assembled easily and, when disassembled, packs at in a van.

It is designed to give River Cottage an architectural presence at the food fairs the company attends throughout the year. The stand is made of sustainable materials, including an FSC plywood oor and western red cedar for the structure. Fabric panels offer protection from the sun and are made of hemp.

For protection from rain, Satellite has designed a translucent cover made from a sail. A simple instruction booklet assists with setting up the stand.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters