By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Sliding screens to a gallery

working details

As part of the restoration of the Grade Ilisted mansion, new galleries have been created within the original shell of the first and second floors.Complex mechanical and electrical installations - air-conditioning, data systems, electricity supply and lighting - had to be integrated into the historic fabric.

Rooms within the mansion are enhanced by natural light but conservation requirements often demand reduced light levels within galleries. To realise these conditions, while respecting what was left of the historic fabric - most upper rooms lacked ceilings, floor coverings and joinery - the architect has designed a series of sliding and fixed screens for each gallery.They give glimpses of historic details, concealing missing details and unrestored areas. They also conceal services and provide additional hanging space. New suspended ceilings incorporate lighting and services.

A typical gallery room on the first floor has new sash windows with solar control/security glazing and restored original 18th century shutters flanked by perforated aluminium screens incorporating socket outlets. Light levels at the windows are controlled by two layers of screens; a sliding fabric screen which allows views through it and a sliding display screen of MDF panels on an aluminium frame. The display screen hangs from a concealed track. It is wide enough to conceal the central window and the vertical supply ducts beside it and can be reconfigured to reveal side window openings. Fixed screens on internal walls are of a heavy-duty drylining system clad with MDF and plasterboard.

An air supply plenum is accommodated in a broad plinth which runs along the window wall just behind the sliding screens, matching the original skirting in height.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters