By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Size isn't everything

CIVIC DESIGN PARTNERSHIP This stand for the Ideal Home Show 2000 was CDP's response to energy company Amerada's request for an on-line sign up facility with a 'fun for all the family' approach.The concept was developed in six weeks using a Quicktime animation programme and included an energy challenge to blow a ball through a giant pipe by bicycle power, pound sign seating and a pod containing a colour thermal video camera which produced photographic keepsakes for visitors. The stand was prefabricated for ease of erection and reuse by the V Group.

Cost: £56,000

WILLIAM MCLEAN The Lawthorn Wall at Irvine in Scotland is a 60m artwork which takes the whole north facade of a newly built primary school and transforms it into a gigantic 'ruler' in the landscape. Through a varied palette of materials and techniques, methods of measurement are explored and the relations between things are made visible through huge diagrams and notations. This wall can be reconfigured with sliding panels and projected images to act as a teaching instrument and outdoor learning space. The project is conceived as a 'test strip' and a model for future collaborations with the local authority in the design of new school facilities. Funding came from the Scottish Arts Council (Lottery grant) and North Ayrshire Education Authority.

Cost: £130,000

COLIN SMITH + JUDITH WILSON The Forfar Day Care Centre comprised two ageing temporary buildings set beside a massive redwood tree.The extension is in three parts: a dominant lounge, quiet rooms and bathrooms arranged in an arc from the centre of the redwood.These are expressed in the form of the building and are linked by two circulation areas covered with glass to form internal courtyards.

A feeling of spaciousness is achieved by tall rooms with full height windows, making the Centre appear larger than it is. Glass is used extensively.

Cost: £150,000

REIACH AND HALL ARCHITECTS The traditional slim volume of poetry has been transformed into a bus shelter at Edinburgh Park. Clear sheets of poetry are applied to the glass panels 'giving those who wait a chance to reflect'. The poems are changed every four months and display a range of Scottish poets.Poet Robert Crawford collaborated on the first series.The architectural strategy was to increase the presence of the shelter by enlarging the scale and proportions and using fine materials - stainless steel and glass.The main contractor was Miller Construction.

Cost: £49,000

TIMPSON MANLEY The architect was commissioned by the Greenwich Development Agency to provide a new signage system which would reduce the existing street clutter and vast range of street furniture, and at the same time complement the historic character of the area. The design uses clean, classic qualities which fit well within the classic compositions of both the Royal Naval College and the historic grain of the town centre, yet it is still contemporary in appearance and use of materials. Based on the Meridian Line, it helps reinforce Greenwich's historic importance. The typeface is also used on tourist information material and to signpost other local attractions.

Cost: £100,000

PLYMOUTH CITY ARCHITECTS DEPARTMENT The site for this memorial at Sutton Harbour in Plymouth was the departure point of the Pilgrim Fathers when they embarked on their journey to America. The new semi-circular balcony, a reinforced concrete deck, cantilevers out over the Mayflower Steps and the sea with access through the existing stone portico. The floor is finished in granite slabs with inset up-lighters and the enclosed stainless steel balustrade was fabricated in a local shipyard. Incorporated into the handrail are a series of bronze plaques which tell the story of the Mayflower and the Pilgrim Fathers. Carlton Television sponsored the project as part of ITV's 'Year of promise' event. The contractor was Midas Construction.

Cost: £48,000

AUSTIN-SMITH: LORD The Trustees of the National Botanic Garden of Wales required new visitor toilets and coach drivers' facilities at the main entrance to the garden.

The facilities are situated behind a curving dry stone wall which wraps around the gatehouse and plant sales building, unifying the garden boundary. The three blocks contain toilets and drivers' room and the gaps in between accommodate a disabled WC, baby changing facilities and cleaners'stores. The blocks are orientated to allow for a coach to turn full circle and to make the entrances through the stone wall apparent to arriving visitors. Materials had to combine sensitivity to location (cedar) with speedy construction (single-ply roof and rendered insulated panels).

Cost: £147,000

COX BULLEID ARCHITECTS The brief was to design the main entrance and exhibition space for the Clerkenwell Green Association, a charity providing workshops for designers and craftspeople. The exhibition forms a showcase for the designers'work. The architect proposed two cantilevered glass display structures, along with a bench, a display wall and post slots which allowed the day-to-day functioning of the space to be treated as part of the exhibition. Each glass cabinet projects 2.5m from the supporting wall and contains 16 display cases showing constantly changing work. The cabinets are made from a central fin of two sheets of 10mm laminated and toughened glass secured to a stainless steel plate fixed back to existing masonry with 300mm long resin anchors.Structure was by Brian Eckersley.

Cost: £20,000

RANDOM GREENWAY ARCHITECTS The scheme extends a sports pavilion in Surrey, matching the planning grid and height of the existing structure. The entire building was overroofed by a clear spanning curved roof on a cranked steel portal supported on a steel channel edge beam and carried on circular section steel columns with foundations 500mm from the building (below). The existing building (above) was upgraded and access for people with disabilities incorporated. New and existing flat roofs were insulated. The curved roof is a lightweight, uninsulated, waterproofing shell, covered in Terne-coated stainless steel with standing seams. Green oak boarding was used above self-coloured rendering on the gable ends.

Cost: £138,783

BUCKLEY GRAY ARCHITECTS The refurbishment of an existing mews building in London's Belsize Park sought to provide a contemporary solution, maximising the light and space in this 98m 2office building. A new full-height ground floor window to the side elevation opens up the space, as well as providing plenty of natural light for the administration section. The angled end of the building allowed a double-height void in which the new stair was situated. The first floor is dominated by a full-length, glassstructured rooflight above the office and meeting room. The structural engineer was David Berle Consulting Engineers.

The contractor was J J Builders.

Cost: £135,000

AEM The London Routemaster bus as a cultural icon, striking advertisement and comfortable office environment affirms the continuing importance of physical and visual identity to local economies and built environments. The new streamlined glazed entrance to the Camden Bus Estate Agency in Arlington Road, north London, is set back on a timber deck raised three steps above street level and provides a stylish display case for the bus. The steel-framed glazed wall and roof wrap around the open end of the bus to form a weather-tight lobby which accommodates a WC and kitchen. Underfloor optic-fibre lighting illuminates the decorative grid of yellow traffic-box markings, adding a touch of glamour after dusk. The structural engineer was Elliott Wood Partnership and the contractor was HOM Construction.

Cost: £24,000

DAVID HOWEL EVANS & JANE OPHER ARCHITECTS Capital Studios in London wished to change its catering operation - a canteen split into two dining rooms. The brief was to enlarge the operation, remodel the adjacent reception area and unify the two dining areas. The scheme presents abstracted 'tables' for the caterers to lay out food on and can also be arranged to feed up to 80 people. Warhol prints, owned by the client, are set into recesses in the walls. The structural engineer was Bolton Priestley and the contractor was D A Rowley.

Cost: £100,000

AAB ARCHITECTS The Salusbury World Refugee Project, based in north London, provides educational, social and emotional support for refugee children attending the Salusbury Primary School in Brent, the borough with the largest refugee population in the UK. The scheme was developed with the client, using models to explore and explain ideas.One of the main objectives was to make the most of the limited space which had a high ceiling and was difficult to use effectively. The insertion of a mezzanine provides an office for the centre's manager, it also creates a more intimate space below for meetings, language teaching and computer use. Generous cupboards were a key requirement for storage of clothes, toys and equipment. The project was funded by the National Charities Lottery Board.

Cost: £68,000

BRADY+MALLALIEU ARCHITECTS The project was for the fitting out of an existing space within a London barristers'chambers to create a central reference library. The client wished to combine the library with 'touchdown' computer work stations for shared use. The architect designed a system of modular bookcases which could be used to structure the space and create book-storage alcoves relating to various library groupings. The layout was planned around a central axis and the alcoves placed next to windows. Printers and noisy equipment were placed in an entrance lobby with circulation nodes defined by lowered ceilings with cutouts.The materials used were MDF, painted or veneered with maple. Colour was used sparingly to articulate the construction system and create a contemporary character out of the rows of leather-bound volumes.

Cost: £60,000

ARTILLERY ARCHITECTURE & INTERIOR DESIGN Artillery's own office occupies the lower ground floor of a Grade II-listed merchants' building in the City of London. The 'L'shaped plan is divided into two distinct areas.The shorter leg houses the reception, waiting and meeting areas; the longer accommodates a studio, office and library. Circulation between the two areas is free flowing but partitions control sightlines.Limited natural daylight is offset by diffused uplighting emanating from bulkheads and suspended fittings, while a reduced palette of materials and simple detailing combat the clutter of the office environment.

The structural engineer was the Morton Partnership and the main contractor was Bondford.

Cost: £75,000

FRANKL+LUTY The Port of London Authority had to relocate its radar scanner as part of the Greenwich Millennium Village regeneration. The new site is on the Thames river path between the Dome and Greenwich Yacht Club. Essential for the safety of shipping on the Thames, the machine room supports the radar scanner recording shipping movements around the Thames Barrier. It fulfils the essential requirements for a high-precision, maintenanceand vandal-free installation, while also providing a public place to sit and watch the ships go by. The cable-stayed raking hollow section mast acts as a signpost, dramatically positioning the 'crow's nest'and radar scanner at the precise location required. The structure is a secure in situ concrete enclosure overclad with green oak boards which splay out to form a continuous seat. The deeply overhung, gull-winged zinc clad roofs serve both to make the structure unclimbable and to shelter any resting passers-by.

Cost: £140,000

RUSSELL HANSLIP ASSOCIATES A new parish room was built at St John the Baptist church in Kingston Vale, London. It replaces a vestry and choir room, whose structure had broken away from the church due to tree roots. Therefore, the new structure had to have minimal impact on two adjacent oak trees. Piled foundations were set out so that they were no closer to the trees than the old footings and additional floor space was achieved by cantilevering the floor out over the ground, forming a bay for the new room. Large corner windows on the cantilevered section overlook the garden and let in sunlight. Splayed walls and a ceiling open to the roof pitch improve acoustics for choir practices.The new accommodation includes an office, sacristy, meeting room and WC.

Cost: £116,791

ARTILLERY ARCHITECTURE & INTERIOR DESIGN A 1970s gymnasium has been converted into a new prayer hall for the Southgate and District Reform Synagogue. A raked wall containing the Holy Ark provided the physical and spiritual focus of the room. The curved ceiling, seemingly floating on three sides but continuous with the rear wall, reinforces the orientation of space in the direction of the Ark. Daylight and fresh air penetrate from around the ceiling edges and through teardrop apertures. A series of retracting screens ultimately reveal the sacred scrolls. The serene, contemplative space reflects the aspirations of the reform synagogue movement. The main contractor was MKM Contracts.

Cost: £149,000

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters