Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

SERVICES

  • Comment

The environmental strategy had the following core principles:

place the main classrooms on the north side of the building to allow them to benefit from constant, comfortable and functional north light and to be protected from excessive solar gains;

place a highly glazed, bright, airy circulation space on the south side to act as a passive collector in the winter and ensure all three storeys are open to allow it to create a ventilation stack in summer;

create routes for either direct or borrowed sunlight to enter each space, thus allowing the spaces to be more evenly lit from two sides and helping to create a more stimulating animated environment, without the negative effects of heat gain and glare;

optimise the depth-to-ceiling height ratios to ensure good daylight distribution;

use an exposed concrete structure for passive cooling and night-time ventilation;

use sustainable materials such as the outer frame and cladding;

insulate the building to a high standard and minimise cold bridges;

provide good acoustic conditions throughout; and - specify efficient building services.

Mark Skelly, Max Fordham LLP

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.