By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

RIBA AWARDS / LONDON

London East Chair of jury: Alan Johnson/Andrew Hanson Regional representative: Annalie Riches Lay assessor: Marcus Fairs London North Chair of jury: John Miller Regional representative: Phyllida Mills Lay assessor: John Smith London South Chair of jury: Graham Morrison Regional representative: Henning Stummel Lay assessor: Colin Henderson London West Chair of Jury: John Assael Regional representative: Terry Pawson Lay assessor: David Rosen

DONNYBROOK QUARTER Peter Barber Architects Client: Circle Anglia Donnybrook Quarter was commissioned by Circle 33 Housing Trust in 2003. Termed a 'Mediterranean village' by the architectural press, with its wide, open walkways and white buildings, Donnybrook Quarter uses the edges of the buildings to celebrate the public life of the street.

£4.5 million. 2,618m 2

CHRIST CHURCH SPITALFIELDS Purcell Miller Tritton Architects Client: Friends of Christ Church, Spitalelds Hawksmoor's Christ Church in Spitalfields was designed on the scale of a small cathedral. By 1957, the church was nearly derelict. The seamless interior restoration complements the external fabric, which was cleaned and restored in the 1990s. The galleries have been restored at rst-oor level in what could only be described as a 30-year 'labour of love'.

IDEA STORE WHITECHAPEL Adjaye/Associates Client: London Borough of Tower Hamlets The idea of the Idea Store is to make the library a part of the community. The ivory tower has become one of glass, taking its scale from the nearby hospital, a sorting office and an old brewery.

But its colourful character is derived from the small shops, and particularly the market stalls of the Whitechapel Road that hem the building in.

£12 million. 3,440m 2

INSTITUTE OF CELL + MOLECULAR SCIENCE, 'THE BLIZARD BUILDING' Alsop Design & Amec Design + Management Client: Queen Mary University of London The institute does everything that is asked of it. It is a logical response to a laboratory building which adds a layer of sparkle on the top. This building is 'science as theatre' with the operational on display and all the props on show - rows of laboratory coats, banks of sterilised jars. Science has suddenly become glamorous and interesting.

£34 million. 9,000m 2

JOHN PERRY CHILDREN'S CENTRE DSDHA Client: Children's Services, London Borough of Barking and Dagenham These two single-storey nursery buildings are intelligent, responding well to the client's brief and to the needs of the local community. The industrial brick facades of the buildings work well both in the formal landscape and in reflecting the changing environment. Interior glazed walls offer visual connection to the front entrance without compromising security or privacy.

£495,000 (phase one) £1.2 million (phase two). 665m 2

NILE STREET Munkenbeck & Marshall Urbanism Client: Peabody Trust In this mixed-tenure housing project, the architect has shown great skill in accommodating a high density building on the site while retaining privacy for the individual flats.

Affordable flats for rent are indistinguishable from the other tenures. The architect has also managed to promote a sense of community through careful use of shared space and place making.

£17.3 million. 11,450m 2

LOCK-KEEPER'S GRADUATE CENTRE Surface Architects Client: Queen Mary University of London The crazy geometry of the Graduate Centre lends itself well to the small scale - it is only 249m 2. The architect has exercised a degree of bravado with this tiny building, particularly in its adjacent relationship with the existing structure.

£644,509. 249m 2

PARLIAMENT HILL SCHOOL Haverstock Associates Client: London Borough of Camden The new building is slightly serpentine, to mediate between the misalignment of the entrances to the two early- and mid- 20th century buildings. The design has evolved with sustainability in mind.

Internal temperatures are regulated by the thermal mass, and a heat recovery system has led to a virtually self-heated building.

£1.6 million. 500m 2

GAGOSIAN GALLERY, BRITANNIA STREET Caruso St John Architects Client: Gagosian Gallery Former municipal garages near King's Cross station have been converted into gallery use. The quality of daylight, supplemented articially when necessary, is universally effective.

Detailing is inventive and simple and ts well with the purity of the spaces.

The architecture does not seek to upstage the art it contains. Yet, in complementing it, a strong architectural context has been created.

Cost: confidential. 1,800m 2

NEWINGTON GREEN STUDENT HOUSING Haworth Tompkins Client: Shaftesbury Student Housing The site originally contained the Alliance Building of the China Inland Mission.

The old mission building has been restored and converted to hostel use and forms a gateway to the four new blocks. The tranquility of the overall environment created is enjoyable and has been achieved at the modest cost of a little less than £1,400 per m 2. £7.67 million. 5,324m 2

UCL SCHOOL OF SLAVONIC AND EAST EUROPEAN STUDIES Short and Associates Client: UCL The brick facade of this new academic building challenges the ubiquity of glass elevations and sun screening. It also expresses the ascending staircases.

The design has been underpinned by the principles of sustainability. The concern for energy conservation together with an accommodation of history has produced a building which is engagingly idiosyncratic, reminiscent of a small palazzo.

£10.05 million. 3,800m 2

NATIONAL POLICE MEMORIAL Foster and Partners Client: National Police Memorial Trust, Michael Winner A 7m-tall tower made from single sheets of glass laid one on top of the other stands in a rectangular pool and is lit by a dim blue light that touchingly recalls the traditional sign of safety and help used by the police in past times.

It succeeds as a memorial, evoking a sense of past and future, sadness and pride. Cost: confidential

HOUSE AND STUDIO, DEPTFORD DSDHA Client: private In an area where it must have been tempting to turn one's back on the outside world, this workspace and house seeks to be part of the city in which it finds itself. It is carefully built, the detailing is uncompromising, and the choice of materials is restrained. It is an exemplary response to its urban setting. £225,000. 115m 2

NEW CLASSROOMS AT HALLFIELD SCHOOL Caruso St John Architects Client: Westminster City Council The project involves the insertion of two new classroom blocks into the original school, designed by Drake and Lasdun as part of the Hallfield Estate, master-planned by Lubetkin in the late 1940s.

The design and choice of materials has been a subtle reinterpretation of the original school and has been developed with an empathy that is neither too reverential, nor too assertive. £1.75 million. 1,000m 2

EVELINA CHILDREN'S HOSPITAL Hopkins Architects Client: Evelina Children's Hospital An entrance on Lambeth Palace Road stands at one end of an internal street, illuminated by shafts of light from the spectacular atrium above. The technical facilities, normally so associated with fear, are made pleasant and inviting, and daylight reaches every hospital bed.

Here it is the patient rather than the institution who has priority.

£41.8 million. 16,500m 2

THE DAVIES ALPINE HOUSE, ROYAL BOTANIC GARDENS, KEW Wilkinson Eyre Architects Client: Royal Botanic Gardens, Kew For a small building, this is a powerful form. A glass-clad symmetrical steel structure stands over a labyrinth of ducts through which cooled air is gently blown over the Alpine plants, mimicking their native habitat.

The synthesis of structure, surface and environmental control provides an enclosure worthy of the history of great botanical structures at Kew.

£850,000. 144m 2

UNICORN THEATRE Keith Williams Architects Client: Unicorn Children's Centre This is a building that puts the Unicorn Theatre firmly on the map with much-needed new facilities. During the day, the exterior is powerful in its volume, but polite in its detail.

At night, the interior connects dramatically with the outside world, making Tooley Street now a place to go to rather than simply pass by.

£9.25 million. 3,640m

2 WRAP HOUSE Alison Brooks Architects Client: private The idea of a dining room extension has been broadened to create a complex series of spaces that colonises the garden. It is separated from the Edwardian house by a glazed link, giving the impression that it is a pavilion in its own right.

The design is exquisite and inspiring, creating complexity out of a simple proposition; ethereal and outstanding.

£161,000. 65m 2

SIOBHAN DAVIES STUDIOS Sarah Wigglesworth Architects Client: Dancers' Studio Trust The occupation of the existing Victorian school buildings is straightforward, robust, and unsentimental. Existing rooms are stripped out and the space between the buildings becomes a galleried volume leading to a new stair and core at the back of the building overlooking the existing school playground. The outcome, far from being precious, leaves plenty of room to think.

£2.4 million. 770m 2

LIGHT HOUSE Gianni Botsford Architects Client: private The project is a large house inserted into a backland site in Notting Hill.

It is entirely surrounded by other buildings and is accessed through a small arched entrance. This outstanding piece has ingeniously resolved the challenges of providing privacy and light for a family home surrounded by neighbours. This is Modern architecture at its best.

Cost: confidential. 800m 2

BRICK HOUSE Caruso St John Architects Client: private The project comprises the insertion of a new house, accessed through an archway at the end of a city-centre street. This is a brave, intelligent, original study in the use of ordinary materials, developed in both a simple and a sculptural way.

The warmth and subtlety of the interiors and the varying planes and use of light are all handled masterfully.

Cost: confidential. 380m 2

NATIONAL GALLERY LONDON EAST WING + CENTRAL PORTICO PHASE ONE Dixon Jones with Purcell Miller Tritton Architects Client: National Gallery The modifications to the entrance now provide direct access to and from Trafalgar Square; this has greatly enhanced the movement of visitors to gallery and ancillary spaces. The colonisation of the service court gives the gallery essential breathing space for the visitor. The interiors are an understated, Modernist fusion of the old with the new.

£14.5 million. 3,500m 2 (renovation of existing); 1,000m 2 (new build)

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters