By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.




Photography by Peter Lathey

This new extension/link is designed to look as though it completes the existing 1970s house. A gritstone wall to the east gives the impression it might have been there for centuries. Horizontal timber boarding, naturally weathered, suggests an agricultural/rural typology. The render on the existing house is painted the same colour as the stone cladding. Existing white barge boards and guttering are removed to subdue the building.

The existing 'suburban' concrete plinth around the house is removed to help the building sink into the landscape.

A simple, well-proportioned elevation to the new building gives way to a curving corner at the ground floor, with a post allowing a creeper to root the new building to the landscape. The link between new and old is transparent in parts, with screens of reclaimed timber, plus posts and beams, giving a three-dimensional feel with deep shadows.

The structural engineer was Buro Happold, quantity surveyor The Vinden Partnership;

contractor Watfords of Wombwell; M&E subcontractor William Bailey (Ripley); ironmongery by Lloyd Worral.

Cost: £178,060

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters