By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

Prime Minister's Better Public Building Award

WINNER / DALBY FOREST VISITOR CENTRE, NORTH YORKSHIRE
Commissioning authority: Forestry Commission
Principal designer: White Design
Principal contractor: Miller Construction

The award is for buildings and infrastructure projects of any size commissioned by or
on behalf of central or local government or by a grant-aided organisation.
Sponsored by CABE and the Office of Government Commerce.

Dalby Forest is the largest forest in Yorkshire. Its striking new visitor centre not only provides an outstanding gateway to the forest but is also one of the most environmentally friendly buildings in the UK.

Sustainability was at the heart of the Forestry Commission’s design brief fromday one. As part of a wider £4.3 million regeneration of the forest’s facilities, the client wanted this £2.1 million building not just to be constructed using all the available sustainable thinking and technology, but also to be a visible sustainable icon for the 250,000 visitors to the forest each year. The result is a building that ‘touches the ground lightly’.

The visitor centre uses timber from the surrounding forest, and throughout construction the contractor went to great lengths to source materials locally, as well as making inspirational use of recycled waste plastic materials.The dramatic naturally ventilated central atrium is not just a great space for visitors but is also the heart of the building’s cooling system, using the stack effect to draw cool air through it.

The thermally efficient structure uses pre-insulated timber panels to create a superinsulated’ envelope to reduce heat loss. A range of renewable energy technologies is also incorporated in the design.

The centre is a great venue to teach sustainability to visitors, but is also a first-class
example of a single cohesive team combining to deliver way beyond expectations.

JUDGES’ COMMENTS
‘The client had thevision to maximise sustainability in creating the building – and then to use it as an educational example for all visitors.’

‘A rich combination of locally harvested timber enhanced the quality, sustainability
and speed of construction.’

SHORTLIST

National Cold War Exhibition, RAF Cosford
Darlington Education Village
The Bridge Arts Centre, Glasgow
Oldham Library + Lifelong Learning Centre
Dunheved Bridge, A30, Launceston
Cleveleys Coast Protection Phase 2
Lower Witham Flood Defence Scheme, Lincoln
M60 Widening Junction 5-8, Warrington
King’s Cross St Pancras Underground Station
Dalby Forest Visitor Centre, Yorkshire
The Rooftop Nursery, London E5
Paradise Park Children’s Centre, London N7
Keadby to Amcotts Bank Stabilisation Scheme
Victoria Footbridge, Hereford
Tilford Bridges, Surrey
Promenade of Light, London EC1

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters