Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Pardey homes in for Forest trump

  • Comment

This house by John Pardey Architects was yesterday set to go in front of the local development control committee in the New Forest.

The project - which was recommended for rejection by planners on design grounds - would see the creation of a major new Modernist addition to the local countryside.

The proposed house, located about one mile east of the Hampshire coastal town of Lymington in open countryside, will replace an existing farmhouse on the site. If it wins over the committee, it will be comprised of two overlapping rectangular forms - a lower, predominantly oak-clad, 'service' element to the north side, and a slightly higher, rendered element to the south, containing all the living accommodation.

The north facade will adopt the cream stock brickwork from the surrounding farm buildings while the upper level cladding will be English oak boarding that reinforces the vernacular language.

The south facade will be largely glazed but set some two metres back beneath the balcony outside the bedrooms. The master bedroom will be expressed as a glass oriel window that 'completes the composition'.

The proposals also include a swimming pool area set into a paved stone court - akin to a walled garden - that engages with the eastern end of the house where a folding glazed screen opens completely from the kitchen to the court.

Despite the planners' recommendation, Pardey is hopeful that the scheme may yet win the green light. 'I think it's extremely important that there are good Modern buildings built in this area, ' he said. 'There seems to be this knee-jerk reaction among planners in the area to the fact that the building does not have a pitched roof. They should attempt to live with buildings such as this and get with the times.'

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.