By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Orange tint to bespoke loft living

Project Orange has fitted out a 240m2 apartment in New Inn Square, Shoreditch, for a client who wanted a series of generous spaces to reflect his interests in cooking, dj-ing, working out and sleeping. The apartment is on the basement and ground floor of New Inn Square, a solid late-nineteenth- century building with large steel windows, large spans and high ceilings, which has been developed into shell and core lofts.

The insertion of a staircase created a core around which all the other spaces pivot. Visible through a glass wall, it is made from a series of metal trays with white rubber treads cantilevered off a white tiled wall. Horizontal circulation is denoted by black matt floor tiles. A white bedroom and green bathroom open off the stair landing, while the main living space - containing the kitchen at one end and the dj console on a brick plinth at the other - is reached through a floor-to-ceiling pivoting ply wall.

On the lower level the stairs terminate on a floating white rubber platform. A dressing room 'lobby' leads to the bedroom (with a birch ply floor) which in turn gives access, through a timber sliding screen, to a recreational area with a blue shag carpet and a raised ply-clad gymnasium deck. A freestanding wall behind the bed screens the bath.

The architect sums up the project as offering 'the opportunity to integrate two languages of architecture: the robust industrial language of brick, tile and metal and the soft, playful language of timber, carpet and colour'.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters