By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.


Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.




Photography by Andrew Lee

The Bell House is a 1950s brick bungalow situated between Strathblane and Milton of Campsie in Stirlingshire, with uninterrupted views to the Campsie Hills. An extension accommodates two large living spaces and a study. Its form derives from the existing storeyand-a-half dwelling, to which it is attached by a single-storey glazed flat-roofed box. It does not blend seamlessly, but rather follows the surrounding rural pattern, where structures are added in response to functional need.

The envelope reinforces the notion of a uniform skin. All components - walls, roof, windows and doors - are pulled flush to the outer face of the building envelope, so that there is no hierarchy between elements.

On the lower level the ceiling is deliberately low, giving a sense that the existing adjacent space has been extended. From this level a fully clad stair and walls create an 'inserted' timber sleeve (with study off). In contrast, the upper level is a full storey-and-a-half in height. Its focal point is the 'folded window' that wraps from the roof to the hip and down to the lower level.

The structural engineer was Ramage Young;contractor Drummond Brown; flooring and stair cladding by Able Flooring.

Cost: £80,000

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters