Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Newham's sunken treasure by the Thames

  • Comment

Thames Barrier Park, designed by Groupe Signes, Patel Taylor Architects and Arup is now open to the public. The 9ha park, in the London Borough of Newham, is on former industrial land on the north bank of the River Thames, just to the west of the barrier. Its dominant feature is a broad, sunken 'green dock' which cuts diagonally across the site, creating a microclimate for parallel strips of planting interspersed with paths. This dock begins with a grid of bubbling fountains and terminates at the water's edge, where a slatted canopy on slender columns serves as a Pavilion of Remembrance for Newham's war dead. A visitor centre, largely glazed on three sides, offers shelter in bad weather and expansive views to the south. In its plan, planting, architectural components and detailing, the park is far-removed from English municipal tradition and at last makes London a destination for anyone interested in contemporary landscape. The total cost was £13 million, including construction of the river wall and remedial works.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.