By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

New British High Commission, Kampala, Uganda by Cullum & Nightingale Architects

Kampala, Uganda

The British High Commission building in Kampala is all about engaging with the local economy. Instead of ‘arriving in a box’ (as embassies so often do) this one arises out of an exploration by architect, client and local contractors of the vernacular and the ways in which it can be adapted to the needs of sophisticated building types such as this. By using and adapting local materials, this project seems literally to grow out of the red earth of Africa.

The scheme is held together by its sunken courtyard - one of the two most successful spaces in the scheme, the other being the semi-open visa hall. This is an ecclesiastical space, created by beautifully formed concrete columns which rise into a tangle of hi-tech white steel trees. The interview booths – more like confessionals - are lined with a rich warm local wood, locally sourced and certified like all the building’s timber.

Elsewhere the building has lost some of its planned openness – to the security advisors rather than the quantity surveyors. Hence the glazing of what should have been glassless windows. And hence the need for air conditioning in the offices which the architects had tried to persuade the Foreign Office should be naturally ventilated.

But it is down to the strength of the original idea and sheer persistence of the architect in dealing with problems others would have found insurmountable that the resulting scheme flies a flag not only for the UK but for quality architecture.

Architect: Cullum & Nightingale Architects
Architect (Uganda) FBW Uganda
Client: Foreign & Commonwealth Office
Structural Engineer: Price & Myers
Structural Engineer: FBW Uganda
(Uganda)
Services Engineer: RYB Konsult
Services Engineer MULTI-KONSULTS
(Uganda)
Acoustic Consultant Applied Acoustic Design
Project Manager Ridge
Quantity Surveyor Ridge
Landscape Architects Melanie Richards Landscape Architect
Contractor: Cementers
Contract value: £4.75m
Date of completion: March 2006
Gross internal area: 3,800 sq m

Have your say

You must sign in to make a comment.

Related Jobs

Sign in to see the latest jobs relevant to you!

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters