By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Byron Street by Collective Architecture

More Homes, Better Homes: The AJ presents twelve exemplar housing schemes

Byron Street is a new build housing development in Glasgow’s West End for Partick Development/Whiteinch/Scotstoun Housing Association (AJS 07.12). The project occupies the missing half of a former south-facing tenement to complete the urban block. Forty-four units arrange themselves around four, brightly-lit stairwells (‘closes’), to provide one to three-bedroom homes with communal roof gardens and south-facing loggias. The flats are primarily for social rent, one stairwell providing 12 shared equity homes. Large, wheelchair-accessible family flats occupy the ground floor. These have a small, south-facing gardens accessed directly from flats.

Shared roof gardens nestle between the taller blocks to provide space for gardening, clothes drying, playing and sitting. These lowered areas allow daylight to pass into the back court and provide recreational space.

Traditional masonry construction of block, brick and sandstone provides weight and rigidity. Materials to the outer leaf respond to the colours of the existing sandstone tenement facade through a blend of brown, bronze and red brick. These elements turn each corner to meet new sandstone walls.

Jude Barber, director, Collective Architecture

Recommendation: Tigh-Na-Cladach, Dunoon, Argyll and Bute by Gokay Devici

1897_3562_2098_42ed59dd002a1f4dd6ab09183a8398ad

Tigh-Na-Cladach, meaning ‘Houses by the Shore’ in Gaelic, sits boldly on the coast overlooking the Firth of Clyde. The development provides much-need affordable housing within the region, while also providing a workshop for a local forest group that provides education for people with special needs.

The project addresses climate change issues and growing fuel poverty through a closed-panel timber system, triple glazing and heat recovery system with very low running costs. In 2010 it was the first social housing scheme in Scotland to be Passivhaus accredited.

The houses themselves are carefully composed to provide a variety of external spaces and clean roof lines are vividly expressed against the dense, woodland backdrop. The chosen form and colour palette are reminiscent of gable-ended fishing villages, yet the project maintains a distinct identity that is at home within its context.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters