By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Lloyd's Register of Shipping, London Richard Rogers Partnership

working details A concrete structure and glazed facade

The structure of the 12-storey office building comprises precast concrete beam and floor shells filled with cast in situ concrete.The soffits of the floors take the form of a series of vaults spanning between concrete ribs at 3m centres.The ribs, in turn, span between the spine beam and the perimeter columns. The vaults are exposed to allow the thermal mass of the concrete to contribute to environmental control at peak times.

The office spaces are cooled by chilled 'beams' suspended from the centre of each vault. They incorporate luminaires, sprinkler heads, smoke and fire detection and public address systems, together with motion detectors which activate the lighting. A service shelf runs at the ends of the ribs to supply water and electrical services to the beams.

The raised access floor acts as a plenum to supply additional cooled fresh air.

Stale air is extracted at high level into a duct incorporated in the concrete slab.

The facade consists of a series of fixed 3 x 3.250m double-glazed panels - an outer sheet of solar protective glass and an inner sheet of laminated glass set in an aluminium frame. Each panel is screened with a frame of horizontal perforated aluminium louvres which rotate to control solar gain and glare. Connected by pins and vertical rods to an integral motor, the operation is activated by photocells mounted on the roof. The blind system is controlled by the Building Management System to operate all louvres on one facade simultaneously. The louvre frames are mounted on tracks which allow them to slide sideways over the adjacent frame when the glazing is to be cleaned.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters