By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Junction coordination between materials

working details

The three detached houses are relatively similar in plan: each house is a 35-40mlong two-storey building with a doubleheight 8.5 x 7.4m 'pavilion' drawing room linked to it.

The construction is a steel frame; to reduce depth the first-floor beams are doubled up and their bottom flanges support precast concrete planks. External walls are of concrete blockwork finished either with a rainscreen of western red cedar boards or with insulated acrylic render.Walls that face internal courtyards are largely glazed with double-glazed units in natural silver aluminium frames. Copings and fascias are of polyester-coated aluminium and the roof is a single-layer membrane.

Although the construction was straightforward, the details of junctions between materials, especially at inner and outer corners, were relatively complex. To control the quality of detailing - in particular to demonstrate the precision required to a contractor who was also the client - the architect drew details of all key junctions at corners (see right-hand page) which demonstrate how a simple yet precise coordination of materials was achieved:

lthe aluminium coping can be used separately (as in Detail 1) or combined with a fascia (see Detail 9) and a cladding panel (see Detail 2);

la polyester-coated aluminium fascia with grooved edges runs at first-floor level (Details 3, 4, 6 and 7). The grooved detail at the soffit can accommodate junctions with structural silicone glazing and/or acrylic render;

lthe corner and lower edges of the cedar boards are lined with polyester powder-coated aluminium trims;

lthe aluminium-framed glazed sliding doors (Details 2 and 8) have projecting aluminium edge frames to which the balustrades and brise soleil are fixed.

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters