By continuing to use the site you agree to our Privacy & Cookies policy

Your browser seems to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser.

Close

Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Close

JOHN PERRY CHILDREN'S CENTRE PHASE 2, DAGENHAM, EAST LONDON

BCI AWARDS - LOCAL AUTHORITY

For a project of any size funded by a local authority and consistent with the government's Better Public Building programme. Sponsored by NEC suite of engineering contracts.

The public face of John Perry Children's Centre consists of a rectangular hard-shell brick enclosure built using semi-glazed bricks imported from the Netherlands. This sets the building apart from the adjacent primary school, erected using local bricks many years ago.

Inside the shell, a meandering corridor interspersed with open meeting areas with a mix of brightly coloured render and pale timber cladding provides a welcome change from the echoing passages of traditional institutional buildings.

The children's centre is also flooded with light.

Natural light comes from the extensive use of clerestory windows, from a polycarbonate south wall and from a glazed courtyard set near the centre of the steel-framed building. On the south side, a secluded outside play area is arranged so that each studio-like classroom can, weather permitting, merge into the open air.

Client London Borough of Barking & Dagenham Cost £1.2 million Principal designer DSDHA Engineer Price & Myers Contractor Lakehouse, Romford

Have your say

You must sign in to make a comment.

The searchable digital buildings archive with drawings from more than 1,500 projects

AJ newsletters